• Gerard Sanderink treedt terug als topman van bouwbedrijf Strukton en IT-bedrijf Centric.
  • De 72-jarige ondernemer doet dat “vanwege alle onrust rond zijn persoon”.
  • Sanderink bedreigde onlangs een politie-inspecteur op het hoofdkantoor van Strukton en vernietigde bewijsmateriaal.

Miljonair Gerard Sanderink treedt terug als topbestuurder van ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud en dochters Antea Group en bouwbedrijf Strukton. Dat doet hij vanwege de onrust die rond zijn persoon is ontstaan, laat het beursgenoteerde Oranjewoud weten. Ook bij IT-bedrijf Centric vertrekt de 72-jarige Sanderink. Hij was daar bestuursvoorzitter.

Zowel Oranjewoud als Centric stellen dat Sanderink zelf vertrekt. Hij zou daarmee rust hebben willen creëren rond beide bedrijven.

Sanderink was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij bevriend raakte met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Bij haar beweringen en kunde worden door kenners veel vraagtekens gezet.

Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars.

Ook bij zijn bedrijven heerste onrust. Zo vertrok een groot deel van de top van Centric, dat veel IT-projecten verzorgt voor de overheid.

Eind vorig jaar zou Sanderink in het hoofdkantoor van Strukton een politie-inspecteur en een deurwaarder de huid vol hebben gescholden en te hebben geweigerd zijn gevorderde telefoon af te staan, totdat die van afstand gewist was.

Lees meer: IT-magnaat Gerard Sanderink vernietigt bewijsmateriaal op iPhone

Hoewel Oranjewoud, waar Antea en Strukton onder vallen, een beursnotering heeft, is het bedrijf bijna volledig in handen van Sanderink. Slechts iets meer dan 2 procent van de aandelen is niet in zijn bezit. Centric is niet beursgenoteerd.

Proces-verbaal

Volgens het proces-verbaal van het incident op 21 december op het hoofdkantoor van Strukton smeet Sanderink de papieren op de grond terwijl hij de politie-inspecteur en de deurwaarder uitschold. Hij bedreigde de hulpofficier met een knokploeg en weigerde in eerste instantie zijn telefoon af te geven. Toen hij de telefoon uiteindelijk toch overdroeg, was de inhoud op afstand gewist.

Volgens de advocaat van Brigitte van Egten, Paul Tjam, heeft de nieuwe vriendin van Sanderink, Rian van Rijbroek, daar iets mee te maken. Zij bedacht Sanderinks wachtwoorden en had de mogelijkheid om accounts op afstand te wissen.

Van Rijbroek is omstreden in de IT-wereld, nadat ze in 2018 als vermeend cyberexpert uitspraken deed in Nieuwsuur die volgens deskundigen niet klopten.

LEES OOK: Commissarissen willen actiever toezicht houden op topman Gerard Sanderink na deurwaarderincident