Gerard Sanderink, de 72-jarige topman van ict-bedrijf Centric en bouwonderneming Strukton, komt mogelijk onder strakker toezicht te staan van de raad van commissarissen.

De voorzitter van de raad van commissarissen van Struktons moederbedrijf Oranjewoud, zegt dat moet worden voorkomen dat Sanderink “afbreekt wat hij in al die jaren heeft opgebouwd”.

Sanderink is veroordeeld voor smaad en laster en weigerde mee te werken aan een inbeslagname van bewijs. Hij bedreigde een functionaris.

De raad van commissarissen wil actiever toezicht houden op topman Gerard Sanderink (72), nadat de baas van bouwbedrijf Strukton en ict-bedrijf Centric een politie-inspecteur bedreigde en bewijsmateriaal vernietigde.

Dat zegt Herman Spenkelink, voorzitter van de raad van commissarissen van het moederbedrijf van Strukton, Oranjewoud, meldt RTV Oost. Aanleiding is het incident dat 21 december op het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht plaatsvond.

De ex-vriendin van Sanderink, Brigitte van Egten, liet beslag leggen op de telefoon en mailbox van de Twentse ondernemer nadat hij door de rechtbank in Almelo werd veroordeeld voor het verspreiden van smaad en laster over haar.

Op 21 december weigerde Sanderink de deurwaarder te ontvangen die de beslaglegging moest uitvoeren, waarop een politie-inspecteur werd ingeschakeld die fungeerde als hulpofficier van justitie, meldde Tubantia.

Volgens het proces-verbaal smeet Sanderink de papieren op de grond en schold hij beide functionarissen uit. Hij bedreigde de hulpofficier met een knokploeg en weigerde zijn telefoon af te geven. Toen hij de telefoon uiteindelijk toch overdroeg, was de inhoud ervan op afstand gewist.

Volgens de advocaat van Brigitte van Egten, Paul Tjam, heeft de nieuwe vriendin van Sanderink, Rian van Rijbroek, daar iets mee te maken. Zij bedacht Sanderinks wachtwoorden en had de mogelijkheid om accounts op afstand te wissen.

Van Rijbroek is omstreden in de IT-wereld, nadat ze in 2018 als vermeend cyberexpert uitspraken deed in Nieuwsuur die volgens deskundigen niet klopten.

Commissarissen Strukton ontstemd

Afgelopen dinsdag sprak de raad van commissarissen op het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht met Sanderink.

"Wat hier gebeurt kan echt niet", zegt Spenkelink over de houding van Sanderink tijdens de inbeslagname. "Het zijn vervelende incidenten die nadelig zijn voor het bedrijf." Hij noemt de topman "een bijzonder mens, anders had hij ook niet zoveel opgebouwd en 15 duizend man aan het werk".

Maar volgens Spenkelink "is het nu zaak om te voorkomen dan Sanderink afbreekt wat hij in al die jaren heeft opgebouwd." Hij wilde niet kwijt wat er dinsdag precies is besproken met Sanderink en wat de actievere rol in het toezicht op de topman precies inhoudt.

Lees ook: