Bouwbedrijf Strukton heeft vanaf 2013 tientallen miljoenen euro’s betaald aan een halfbroer van de huidige Saudische koning. In ruil voor die betalingen mocht het bedrijf meebouwen aan het metronetwerk in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

Het geld kwam via een stroman terecht bij de inmiddels overleden prins Mishaal bin Abdulaziz al Saud.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed op 15 februari een inval bij Strukton. De opsporingsdienst doet onderzoek naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij het binnenhalen van de opdracht.

Strukton ontkent de beschuldiging van steekpenningen. “Ik vind het belangrijk te benadrukken dat er geen sprake is van steekpenningen. Het project is gegund op basis van de laagste prijs”, zegt bestuursvoorzitter Gerard Sanderink in de krant.

Het opdracht voor de participatie bij de bouw van het metronetwerk van Riyad was de grootste ooit voor Strukton. De aanneemsom bedroeg 1 miljard euro.

Volgens de bronnen die het FD sprak, roomde de prins via een commerciële agent die buitenlandse bedrijven in Saudi-Arabië begeleidt forse bedragen af. De gebeurde onder meer via betalingen voor 'meerwerk' waar de prins een commissie van 10 procent over kreeg.

LEES OOK: Meer Brexit-paniek: de Britten ontdekken dat ze geen pallets hebben voor export naar de EU