De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Jaarlijks maken gemeenten een schatting van de de waarde van woningen die wordt gebruikt voor de bepaling van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb).

Lees ook: Gemeenten verhogen woonlasten in 2022 gemiddeld met bijna 3%: dit zijn de gemiddelde tarieven voor de ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing

De WOZ-waarde wordt ook gebruikt bij de aangifte voor de inkomstenbelasting om de hoogte van het eigenwoningforfait te bepalen, een bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld in verband met het eigenwoningbezit.

De meeste huiseigenaren zullen een woning hebben die tussen de 75.000 en 1,1 miljoen euro waard is. In 2022 geldt voor die categorie een eigenwoningforfait van 0,45 procent van de WOZ-waarde. Bij een woning met een WOZ-waarde van vier ton bedraagt de bijtelling dus 1.800 euro.

Stijging WOZ-waarde met gemiddeld bijna 9% begin 2022

Op 1 januari 2022 lag de gemiddelde WOZ-waarde 8,6 procent hoger dan een jaar eerder en werd een gemiddelde door gemeenten vastgestelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen.

In de onderstaande tabel kun je zien wat de gemiddelde WOZ-waarde is in jouw gemeente. Tik de naam van je gemeente in bij de zoekfunctie om snel je eigen gemeente te vinden.

In de gemeente Amsterdam steeg WOZ-waarde per 1 januari 2022 slechts met 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde WOZ-waarde in de hoofdstad lag begin dit jaar op 430.000 euro.

De gemiddelde WOZ-waarde is in Bloemendaal met 828.000 euro het hoogst en in Pekela het laagst met 167.000 euro.

LEES OOK: Eerste woning gekocht? Deze kosten mag je wel en niet aftrekken bij de belastingaangifte