Huishoudens zijn in 2022 gemiddeld bijna 3 procent extra kwijt aan gemeentelijke woonlasten. De woonlasten in de grootste gemeenten van Nederland zijn daarmee dit jaar niet zo sterk gestegen als vorig jaar.

Volgens onderzoekscentrum COELO van de Rijksuniversiteit Groningen komt dat vooral omdat huishoudens met een koopwoning minder extra hoeven te betalen voor de afvalstoffenheffing. Die steeg dit jaar gemiddeld zo’n 7 euro, waar er vorig jaar 31 euro extra neergeteld moest worden.

Alles bij elkaar zijn gezinnen nu zo’n 25 euro meer kwijt, oftewel 2,9 procent extra. Het gaat om een veel kleinere stijging dan in 2021 toen de woonlasten 6,7 procent opliepen. Destijds sprak COELO van de grootste stijging van de woonlasten in jaren.

In de onderstaande tabel kun je zien wat de gemiddelde tarieven zijn voor de onroerendzaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting in 2022. Daarnaast is de variatie tussen de laagste en hoogste tarieven weergegeven.

Bron: Coelo
Bron: Coelo

Een en ander betekent dat huiseigenaren nu in doorsnee 876 euro betalen aan de combinatie van de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Het gemiddelde voor de ozb ligt op 347 euro, voor de afvalstoffenheffing is dat 342 euro en voor de rioolheffing van de eigenaar-bewoner 186 euro.

De bedragen kunnen wel sterk verschillen per gemeente. Van de onderzochte veertig grootste gemeenten zijn de woonlasten het hoogst in Leiden met 1.162 euro. In Tilburg zijn de koopwoningbezitters met 687 euro het voordeligst uit.

Gemeentelasten voor huurders gemiddeld 1,5% hoger in 2022

Voor huurders liggen de cijfers iets anders. Hun gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar 1,5 procent, wat eveneens een beduidend kleinere toename is dan vorig jaar.

In een huurwoning moet je alleen de afvalstoffenheffing betalen en in sommige gemeenten ook rioolheffing, maar geen ozb. In de grootste gemeenten gaat het gemiddeld om 400 euro. Dat is 6 euro meer dan vorig jaar.

COELO kijkt elk jaar naar de woonlasten in de grootste gemeenten. In december publiceerde de Vereniging Eigen Huis (VEH) al een eigen onderzoek naar de woonlasten in 2022.

Op basis van een steekproef onder 106 gemeenten becijferde de belangenorganisatie van huizenbezitters die gemiddeld op 851 euro. Dat zou neerkomen op een gemiddelde toename van 2,1 procent. In maart wordt nog een overzicht van de woonlasten in alle gemeenten gepubliceerd.

LEES OOK: Deze 7 gemeenten verdwijnen in 2022: Nederland houdt er 345 over