De daling van prijzen van gas en stroom dit jaar werkt ook door in het maandelijkse termijnbedrag dat huishoudens betalen aan hun energieleverancier. Dit is een vast bedrag dat voor twaalf maanden geldt. Bij de jaarafrekening worden de kosten van het daadwerkelijke energieverbruik verrekend met de betaalde termijnbedragen.

Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde termijnbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag.

In de onderstaande grafiek is te zien dat het gemiddelde termijnbedrag afgelopen maand op 182 euro lag en dat is 30 euro lager dan in december 2022.

ING stelt dat het energieprijsplafond van de overheid, dat in januari is ingegaan, zijn uitwerking niet heeft gemist. Daardoor krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Ook liggen de leveringstarieven van energiebedrijven voor gas en stroom inmiddels een stuk lager dan eind vorig jaar. Dit heeft te maken met de relatief zachte winter, waardoor de gasopslagen redelijk op niveau bleven en de rust op de energiemarkt weer enigszins terugkeerde.

Daar staat tegenover dat mensen dit jaar wel meer kwijt zijn aan energiebelastingen. Met ingang van januari is de tijdelijke btw-verlaging op energie daarnaast weer teruggedraaid.

Niet alle huishoudens betalen lager termijnbedrag voor energie: stijging bij 33%

De deskundigen van ING benadrukken wel dat het gemiddelde termijmbedrag nog niet voor alle huishoudens aan het dalen is. Dit heeft ook te maken met welk energiecontract je precies hebt.

Volgens analisten van de bank is ruim 40 procent van de huishoudens goedkoper uit dan in december, maar 33 procent van de huishoudens betaalt een hoger termijnbedrag dan in december. De verschillen zijn te zien in de onderstaande grafiek.

Wat betreft huishoudens die het termijnbedrag hebben zien stijgen, gaat het volgens de analisten van ING mogelijk om mensen van wie het voorschotbedrag eerder nog te laag was afgesteld. Ook zijn er huishoudens die eerst nog in een voordelig meerjarig vast contract zaten dat inmiddels is afgelopen.

ING verwacht dat het gemiddelde voorschotbedrag de komende tijd nog wat verder omlaag gaat. "Op de Europese groothandelsmarkt zijn de inkoopprijzen van energie inmiddels flink gedaald. Kijken we voorzichtig vooruit, dan is de verwachting dat de energietarieven voor de consument in het kielzog van de groothandelsmarktprijzen nog wat verder zullen dalen en steeds vaker onder de tarieven van het prijsplafond zullen uitkomen", aldus de bank.

LEES OOK: Lever je met zonnepanelen netto stroom terug aan je energieleverancier? Dit zijn de hoogste terugleververgoedingen per 1 juni