Er zijn geheime documenten aangetroffen in het huis van voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence, meldt nieuwszender CNN. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump.

Het zou gaan om ongeveer tien documenten, die zijn gevonden door de advocaat van Pence. De FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn een onderzoek gestart naar hoe de documenten in het privé-onderkomen van Pence terecht zijn gekomen.

Volgens bronnen had Pence aan zijn raadsman gevraagd een aantal dozen met documenten te doorzoeken op mogelijk geheime exemplaren. Onduidelijk is nog wat er in de documenten staat.

Mogelijk ondernam Pence actie nadat de afgelopen weken in het kantoor en huis van de huidige president Joe Biden ook enkele tientallen geheime documenten zijn gevonden. Die stamden uit de periode (2009-2017) dat Biden vicepresident van de VS was. Ook Biden maakte zelf melding van de vondst van de documenten.

In panden van oud-president Donald Trump werden vorig jaar bij invallen van de FBI ongeveer driehonderd geheime dossiers gevonden. Het ministerie van Justitie onderzoekt de zaak.

Trump zou opzettelijk deze documenten na zijn presidentschap hebben meegenomen naar Florida vanuit Washington. Volgens twee voormalige medewerkers van Trump uit het Witte Huis zou hij de documenten hebben willen gebruiken om 'druk op zijn politieke tegenstanders uit te oefenen'.

LEES OOK: De belastingaangiften van Donald Trump vanaf 2015 zijn nu openbaar