Wie in Frankrijk wordt betrapt op te hard rijden, loopt het risico dat het rijbewijs direct wordt ingevorderd. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden.

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Justitie in Frankrijk neemt volgens de nieuwszender elk jaar zo’n honderd rijbewijzen van Nederlanders in. Volgens het strenge Franse strafpuntensysteem krijgen Nederlandse snelheidsduivels 6 strafpunten, waarmee ze veroordeeld kunnen worden tot een rij-ontzegging van drie jaar.

Rijontzegging geldt alleen in het land waar die is opgelegd

“Op het moment dat je in extreme mate onwenselijk verkeersgedrag vertoont – of dat nou in Nederland is of in het buitenland – moet de politie natuurlijk wel een middel hebben om dat tegen te gaan. Anders zou je vrolijk verder kunnen rijden”, aldus advocaat verkeersrecht Bert Kabel. “Ook in Frankrijk kun je natuurlijk een gerechtelijke procedure starten, maar daar gaat wat tijd overheen.”

Een rij-ontzegging geldt volgens hem alleen in het land waar die is opgelegd. Maar omdat het rijbewijs ook daadwerkelijk wordt ingevorderd, is het een probleem om in Nederland de weg op te gaan. “Je moet immers altijd je rijbewijs bij je hebben.”

Wel betalen, ook als je bezwaar maakt

Aan Nederlanders in Frankrijk worden jaarlijks 350.000 flitsboetes opgelegd, blijkt eveneens uit navraag van BNR. Kabel adviseert bezwaar aan te tekenen als de boete mogelijk onterecht is. “Maar wel betalen, anders wordt die flink verhoogd. Bovendien, als je bijvoorbeeld een jaar later Frankrijk in wil, moet je alsnog betalen of je voertuig wordt in beslag genomen.”

Nu zijn Nederlanders wel wat gewend als het op verkeersboetes aankomt. De Nederlandse boetes behoren tot de hoogste van Europa. Dat neemt niet weg dat het zonde is als je tientallen of honderden euro's moet betalen omdat je te hard op het gaspedaal hebt getrapt.

Business Insider zette op een rijtje hoe hoog de boetes voor een snelheidsovertreding zijn in favoriete vakantielanden. Hieronder een overzicht.

Lees in dit verband ook: Geflitst in het buitenland? Dit kost te hard rijden in favoriete vakantielanden van Nederlanders

Lees meer over kosten op vakantie: