Er lijkt toch geen redding in zicht voor de in problemen geraakte cryptobeurs FTX. Concurrent Binance ziet uiteindelijk toch geen heil in een eerder aangekondigde overnamedeal. Binance trok zijn conclusies na een boekenonderzoek.

Wat ook meespeelde in het besluit weg te lopen van de deal is het onderzoek dat de Securities and Exchange Commission (SEC) instelt naar het fondsbeheer door FTX, zo valt te lezen. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken al een paar maanden of de in problemen geraakte cryptobeurs FTX op de juiste manier is omgesprongen met tegoeden van klanten.

FTX kampte deze week plotseling met liquiditeitsproblemen en sloot daarop een deal met concurrent Binance om te worden overgenomen. De onrust rond de cryptobeurs zet de cryptokoersen flink onder druk. FTT, de token van de cryptobeurs sloot woensdag zo’n 50 procent lager, maar ook de bitcoin noteerde de afgelopen 24 uur een min van zo’n 10 procent, volgens gegevens van Coinmarketcap.com.

Zevendaags koersverloop FTX Token (FTT). Bron: Coinmarketcap.com
Zevendaags koersverloop FTX Token (FTT). Bron: Coinmarketcap.com

Op cryptobeurzen was woensdag uiteindelijk vooral een bloedrode koersenlijst zichtbaar. Zo was de ‘sol’ van Solana een van de grote verliezers, met een verlies van zo’n 50 procent over de afgelopen zeven dagen. Ook de mememunt dogecoin deed het slecht met een min van ruim 37 procent in een week tijd.

Beleggers die op zoek zijn naar koopjes slaan door de forse dalingen hun slag met aan crypto gerelateerde aandelen.

Zevendaags koersverloop bitcoin (BTC). Bron: Coinmarketcap.com
Zevendaags koersverloop bitcoin (BTC). Bron: Coinmarketcap.com

Vermogen crypto-topman Sam Bankman-Fried slinkt met 94%

Er waren de laatste dagen steeds meer twijfels over het doorgaan van de deal tussen FTX en Binance.

De stap voor een overname door Binance was ook opmerkelijk omdat Binance zelf had bijgedragen aan de ondergang van FTX. Binance meldde alle FTX-cryptomunten in zijn bezit te willen verkopen vanwege de geldproblemen van FTX en de angst dat die munten waardeloos zouden worden.

Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried raakte door de problemen in een dag zo’n 15 miljard dollar van zijn vermogen kwijt. De topman van cryptohandelsplatform FTX was begin deze week nog 16 miljard dollar waard. Maar dinsdag zag Friedman zijn fortuin met 94 procent slinken tot 1 miljard dollar.

Volgens Bloomberg zijn zowel FTX als handelshuis Alameda, waarin Bankman-Fried een groot belang heeft, nog maar 1 dollar waard. Hierdoor wordt het gros van het vermogen van Bankman-Fried weggevaagd.

Ook de aandelen van andere cryptogerelateerde bedrijven staan onder druk, omdat zij een flink deel van het uitstaande vermogen zien verdampen.

LEES OOK: ‘Je bent nog niet te laat om te starten met crypto: blockchain zit nog aan het begin’