De Securities and Exchange Commission (SEC), vergelijkbaar met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), onderzoekt al een paar maanden of de in problemen geraakte cryptobeurs FTX op de juiste manier is omgesprongen met tegoeden van klanten.

Ingewijden hebben ook tegen persbureau Bloomberg gezegd dat de banden van FTX met andere cryptobedrijven van miljardair Sam Bankman-Fried worden onderzocht.

FTX kampte deze week plotseling met liquiditeitsproblemen en sloot daarop een deal met concurrent Binance om te worden overgenomen. Dat was opmerkelijk, omdat Binance zelf lijkt te hebben bijgedragen aan de ondergang van FTX.

Binance meldde eerder zijn bezit van door FTX uitgegeven cryptomunten te willen verkopen vanwege de geldproblemen van FTX en de angst dat de FTX-munten waardeloos zouden worden.

Bovendien zijn er steeds meer vraagtekens over de overnamedeal. Die biedt Binance de mogelijkheid om alsnog van de deal af te zien. Bronnen rond dat bedrijf zeggen tegen Bloomberg dat de kans op dat scenario steeds groter wordt.

Uit het boekenonderzoek zou blijken dat het gat tussen schulden en bezittingen bij FTX waarschijnlijk miljarden dollars bedraagt. Mogelijk gaat het om meer dan 6 miljard dollar.

Het boekenonderzoek zou tot wel dertig dagen kunnen duren. Binance-bestuurder Patrick Hillman meldde bij de Amerikaanse nieuwszender Fox Business dat zijn bedrijf nog maar net begonnen is met het onderzoek en pas na afloop een beslissing neemt.

Het onderzoek van de SEC focust zich naast de overname ook op de eigendomsstructuur van FTX US en FTX.com. De toezichthouder is geïnteresseerd in eventuele overlappingen tussen management- en bestuursstructuren, en de financiële relatie tussen de twee entiteiten. De instanties hebben ook om details gevraagd over de vraag of de rekeningen van klanten naar behoren waren gescheiden en over de samenstelling van de beleggersbasis bij FTX.com.

De onzekerheid rond FTX en de overname door Binance zorgde er woensdag voor dat de koersen van diverse cryptomunten duikelden. Bitcoin was dinsdag al bijna 15 procent aan waarde kwijtgeraakt en onder de 17.500 dollar gezakt. Een dag later gingen daar nog enkele procenten van af tot onder de 17.000 dollar. Deze week werd bitcoin al bijna een vijfde minder waard.

Niet alleen de onzekerheid door het zoveelste schandaal schrikt crypto-investeerders af. Ook zorgen om te veel marktconcentratie speelt daarbij een rol. Als Binance FTX daadwerkelijk overneemt wordt die partij wel een heel grote speler. Een van de onderliggende ideeën van cryptomunten is juist de decentrale structuur waarbij geen enkele partij veel macht krijgt.

LEES OOK: De CEO van Binance legt in een memo van 6.000 woorden uit wat zijn principes zijn en hoe hij de grootste cryptobeurs ter wereld leidt