Je kent ze vast wel: mensen die al een paar jaar bij hetzelfde bedrijf werken, in dezelfde functie, en daarom verwachten dat ze binnenkort een promotie krijgen.

Misschien zit je zelf wel in die situatie en verwacht je binnenkort ook goed nieuws. Je hebt je immers al een paar jaar hard ingezet voor het bedrijf, dus daar kan best wat tegenover staan, toch?

Helaas: hoewel loyaliteit naar je werkgever toe een goede eigenschap is, is dat niet altijd genoeg voor een promotie. Er zijn zelfs genoeg leidinggevenden die er bewust voor kiezen om werknemers met veel ervaring géén promotie te geven.

Dat kan een reden zijn om te twijfelen aan de kwaliteiten van de leidinggevende. Misschien haalt die niet alle potentie uit zijn of haar werknemers. Maar veel vaker ligt het probleem bij de werknemer, zeggen drie leidinggevenden.

We vroegen hen naar de redenen om loyale, hardwerkende medewerkers geen promotie te geven. Dit is wat ze zeiden.


1. Ze zijn niet pro-actief

"Ik had laatst een gesprek met een werknemer die haar werk altijd prima heeft gedaan en die zei dat ze zich verveelde en een promotie wilde", zegt Emily LaRusch, CEO van Back Office Betties. Haar bedrijf levert virtuele assistenten.

"De werknemer in kwestie is altijd vrij negatief tijdens vergaderingen en haar collega's zijn in veel gevallen beter in hun werk dan zij is. Op zich is ze goed genoeg om promotie te kunnen maken, maar de reden dat dat haar niet gaat lukken, is omdat ze niet pro-actief is."

Volgens LaRusch klaagt de vrouw vooral over hoe ze zich verveelt op haar werk, in plaats van dat ze zichzelf actief probeert te verbeteren.

"Ze zou beter iets kunnen zeggen als: 'Ik zou graag promotie willen maken. Wat kan ik aan mezelf verbeteren en wat voor projecten kan ik oppakken om dat doel te bereiken?'", zegt LaRusch. "Op die manier is het voor je leidinggevende duidelijk wat je wil en ga je pro-actief met de situatie om."


2. Ze zijn goed in hun werk, maar gaan niet tot het uiterste

"Ik heb een werknemer die al twee jaar voor mij werkt, en ik weet vrij zeker dat hij verwacht dat hij binnenkort een promotie krijgt", zegt Kelsey, een grafisch vormgever.

"Hij komt iedere dag op tijd naar zijn werk, doet wat hij moet doen en gaat weer naar huis. Ik ben tevreden met zijn werk en hij is er goed in. Het probleem is dat zijn directe collega's niet alleen goed zijn in hun eigen werk, maar daarnaast ook extra taken oppakken en tot het uiterste gaan."

"In zijn functieomschrijving staat natuurlijk niet dat hij dat ook moet doen, en ik verwacht het ook niet van hem. Maar als het op een promotie aankomt, geef ik die liever aan zijn collega's die al die extra dingen wel oppakken."


3. Ze zitten tegen een burn-out aan

"Er is een vrouw die al een paar jaar voor mij werkt, en ik heb haar eerder al een keer promotie gegeven omdat ze echt goed is in haar werk. Ze geeft om haar werk en het is overduidelijk dat ze al haar energie erin stopt", zegt Melanie, een landschapsarchitect.

"Maar dat is ook het probleem. Ik weet dat ze iedere minuut van de dag met haar werk bezig is, ze stuurt vaak 's avonds laat nog e-mails en blijft langer op kantoor dan alle anderen."

Melanie zegt dat ze al meerdere gesprekken met de vrouw heeft gehad om haar duidelijk te maken dat ze het best wat rustiger aan mag doen. Ze heeft geprobeerd om haar ervan te verzekeren dat ze niet al haar energie in haar werk hoeft te stoppen. Volgens Melanie is het probleem namelijk niet dat de vrouw te veel taken heeft, ze pakt gewoon veel meer op dan nodig is.

"Ik ben bang dat als ik haar een promotie geef, ze nog meer en grotere verantwoordelijkheden krijgt en daardoor uiteindelijk in een burn-out belandt", zegt ze. "Daarom overweeg ik haar een salarisverhoging te geven in plaats van een promotie, en ga ik binnenkort met haar zitten om het belang van een goede balans tussen werk en privé te bespreken."

Hier lees je het originele artikel van Fairygodboss. Copyright 2019.

In deze artikelen lees je hoe je die promotie wel krijgt: