Op groothandelsmarkten is de gasprijs vrijdag verder gestegen naar een niveau van 55 euro per megawattuur. Maar wat betekent dat voor consumenten?

Vrijdag noteerden de prijzen voor termijncontracten op de Amsterdamse beurs op het hoogste niveau sinds februari van dit jaar. Sinds het begin van de week is de gasprijs met zo’n 45 procent gestegen.

Begin deze week schoten de prijzen omhoog door de oorlog in Israël. Vanwege de oplaaiende gevechten werd een belangrijk gasveld in de regio door het Amerikaanse energieconcern Chevron stilgelegd.

De hogere prijzen hebben ook te maken met de tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland door een lek dat vermoedelijk met opzet is veroorzaakt en een staking in de Australische aardgasindustrie. Bovendien zijn volgens de weersvoorspellingen lagere temperaturen op komst.

Toch ligt de prijs van Europees aardgas nog steeds ruim onder het niveau dat werd bereikt aan het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Moskou besloot toen zijn gasleveringen aan Europa aanzienlijk te verlagen. Nu zijn de Europese aardgasvoorraden goed gevuld.

In de grafiek hieronder van de gasprijs op de Amsterdamse beurs voor levering in november is goed te zien dat gasprijzen in het najaar van 2022 fors hoger lagen op meer dan 150 euro per megawattuur.

Gasprijs: van groothandel naar prijs van je energieleverancier

Om van de gasprijs op de groothandelsmarkt naar de consumentenprijs te komen, zijn een aantal zaken van belang.

Zo noteert de gasprijs waarmee energieleveranciers werken in kuub in plaats van in megawattuur. Je kunt hiervoor een omrekenfactor gebruiken en dan komt 55 euro per megawattuur neer op ongeveer 0,54 euro per kuub. Hiermee heb je de kale gasprijs.

Vervolgens moet je rekening houden met de energiebelasting en btw voor de consumentenprijzen. Dit jaar gaat dat om ongeveer 59 cent per kuub. Dus inclusief belastingen komt een kale energieprijs van 0,54 euro neer op 1,13 euro. Daar hoort echter nog een opslag bij voor de kosten- en winstmarge van de energieleverancier en die kan flink verschillen per aanbieder.

Aanbieders van dynamische energiecontracten laten prijzen voor klanten op dagbasis meebewegen met de groothandelsprijzen. Zij rekenen doorgaans ook de laagste opslag ten opzichte van de groothandelsprijzen, omdat ze hun kosten en winst veelal via een vaste maandelijkse vergoeding willen (terug)verdienen.

Bij variabele energiecontracten, waarbij de prijzen eens per maand of per drie maanden worden aangepast, ligt dat doorgaans anders. Hetzelfde geldt voor langere contracten voor 1 jaar of 3 jaar vast. Hierbij rekenen energieleveranciers doorgaans een wat hogere opslag.

Stel dat een energieleverancier een winst- en kostenopslag van 15 cent per kuub hanteert. Dan kom je met een groothandelsprijs van 55 euro per megawattuur omgerekend uit op een consumentenprijs per kuub van 1,28 euro. Hiermee zit je nog altijd onder het niveau van de maximale prijs van het prijsplafond voor energie. Die ligt immers op 1,45 euro per kuub.

Als ruwe vuistregel kun je hanteren dat als prijzen op de groothandelsmarkt richting de 80 euro per megawattuur bewegen en daar langere tijd blijven hangen, de kans toeneemt dat energieleveranciers met hun marktprijzen boven het maximum van het prijsplafond voor energie gaan zitten.

Op dat moment wordt het dus weer extra belangrijk om met het jaarverbruik van gas onder de 1.200 kuub te blijven in 2023, want dan betaal je maximaal de prijs van 1,45 euro per kuub.

LEES OOK: Energieprijzen in oktober: zo groot zijn de verschillen bij gas en stroom voor variabel en 1 jaar vast