• De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen.
  • Ondanks westerse druk om een escalatie te voorkomen, wil Israël reageren op de Iraanse aanval van afgelopen zaterdagavond.
  • Sinds vorige week woensdag is de gasprijs op de groothandelsmarkt met ongeveer een vijfde toegenomen.
  • Lees ook: Olieprijs stijgt niet verder, na aanval Iran op Israël – VS probeert escalatie te voorkomen

De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen.

Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël. Iran voerde die aanval in de nacht van zaterdag op zondag uit en lanceerde honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept.

Ondanks Europese en Amerikaanse druk op Israël om een escalatie van het conflict te voorkomen, stellen Israëlische topfunctionarissen echter dat het land geen andere keus heeft dan te reageren op de Iraanse aanval.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs voor levering in mei dinsdagochtend met ruim 5 procent tot zo’n 33 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds januari.

Intercontinental Exchange (ICE)

De gasprijs is sinds afgelopen woensdag ongeveer 20 procent gestegen doordat handelaren de grotere geopolitieke risico's begonnen in te prijzen, waaronder ook mogelijke verstoringen van leveringen door Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.

Gashandelaren zijn waakzaam voor aanbodschok

Hoewel Europa de uitzonderlijk milde winter heeft afgesloten met sterke gasvoorraden, zijn handelaren voortdurend alert op tekenen van verstoringen van de aanvoer van de brandstof. Door het wegvallen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne is Europa namelijk afhankelijker geworden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit onder meer het Midden-Oosten.

Ook staan de gasleveringen van topleverancier Noorwegen onder druk door ongepland onderhoud aan een aantal productiefaciliteiten in het land, dat dit weekend is begonnen. De Noorse netbeheerder Gassco verwacht dat die werkzaamheden zeker tot woensdag zullen duren.

De olieprijs lijkt vooralsnog redelijk stabiel. Net als maandag schommelt de prijs van Brent-olie dinsdagochtend rond de 90 dollar per vat.

LEES OOK: Bij strenge winter kan Nederland makkelijk gas tekort komen, waarschuwt beheerder van gasnetwerk