• Het prijsplafond voor energie gaat z’n laatste maand in, want in 2024 verdwijnt de speciale regeling die huishoudens moet beschermen tegen torenhoge energieprijzen.
  • Energieprijzen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar boven de maximale tarieven van het prijsplafond, maar zijn daar vervolgens onder gedoken.
  • Wat betreft het gasverbruik heeft het zachte weer in de maanden september, oktober en november huishoudens flink in de kaart gespeeld.
  • Lees ook: Energiebelasting in 2024 met 90 euro omhoog op jaarbasis voor huishouden met gemiddeld verbruik

Toen energieprijzen in het najaar van 2022 recordhoogten bereikten, leek het idee van een prijsplafond voor energie geen overbodige luxe om huishoudens te beschermen tegen een extreem hoge energierekening. Inmiddels gaat het prijsplafond voor energie dat in 2023 van kracht is geworden, z’n laatste maand in. De regeling verdwijnt per 1 januari 2024 en maakt plaats voor meer specifieke steun voor huishoudens met lagere inkomens.

Onder het prijsplafond voor energie betalen huishoudens dit jaar maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze volumegrenzen betaal je de prijs van je energieleverancier.

Terugkijkend lagen prijzen van gas en stroom alleen in het eerste kwartaal van dit jaar substantieel hoger dan de maximale tarieven van het prijsplafond voor energie. Sindsdien zijn gemiddelde tarieven echter onder de grenzen van het prijsplafond gedoken.

In de onderstaande grafiek met gemiddelde gasprijzen (zowel variabel als voor 1 jaar en 3 jaar vast) is te zien dat het gemiddelde tarief sinds april lager ligt dan de grens van 1,45 euro per kuub.

 bron: Energievergelijk.nl
bron: Energievergelijk.nl

Voor de stroomprijs is de trend vergelijkbaar. Ook die is gemiddeld genomen sinds de lente van dit jaar onder het niveau van 0,40 euro per kWh gedoken. In november lag het gemiddelde stroomtarief voor nieuwe klanten op 0,36 euro per kWh.

Achteraf gezien is de vrees dat gas- en stroomprijzen gedurende het grootste deel van 2023 boven het niveau van het prijsplafond zouden noteren, ongegrond gebleken. Maar dat was vooraf uiteraard niet te voorspellen.

Zacht weer in september, oktober en november gunstig voor gasverbruik

Wat de verbruiksquota onder het prijsplafond betreft, vind je in de tabel hieronder de verdeling in maandquota die de overheid heeft vastgesteld. Het gaat dan om de spreiding over het jaar van de volumegrenzen van respectievelijk 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.

Zoals in de tabel te zien is, gaat de overheid voor de wintermaanden uit van een hoger verbruik dan in de zomer. Zo wordt een gemiddeld huishouden geacht in de maand december maximaal 207 kuub gas en 356 kWh stroom te verbruiken.

Voor het verwachte gasverbruik volgens de normen van het prijsplafond is december de op één na meest energie-intensieve maand van het jaar. Alleen in januari ligt het normverbruik nog iets hoger met 221 kuub. Een relatief warme of koude decembermaand kan dus veel uitmaken voor je verbruik.

Aangezien de maanden september, oktober en november allemaal warmer waren dan normaal, is het vooral voor het gasverbruik interessant om te kijken hoe je daadwerkelijke verbruik in die maanden zich heeft verhouden tot de quota van het prijsplafond. Voor deze drie maanden opgeteld lagen het totale normverbruik op 252 kuub.

Opvallend is dat in september, oktober en november 2023 de gemiddelde maandtemperatuur fors hoger was dan wat 'normaal' is voor deze maanden. In de tabel hieronder is te zien dat het historische maandgemiddelde voor de maand november in De Bilt 7 graden Celsius bedraagt, maar afgelopen maand lag de gemiddelde temperatuur op 7,8 graden Celsius.

Voor december is de verwachting dat het dit jaar gemiddeld 3,2 graden Celsius wordt, tegen een historisch gemiddelde van 4,2 graden. De huidige prognose is echter nog met grote onzekerheid omgeven: pas tegen het eind van de maand wordt duidelijk waar we op uit gaan komen.

Je kunt voor de laatste maand waarin het prijsplafond van kracht is, desgewenst nog op dagbasis bijhouden hoe je eigen verbruik van gas en stroom zich verhoudt tot de normen van het prijsplafond.

In december word je bijvoorbeeld geacht aan het begin van de maand ongeveer 6 kuub gas per dag te verbruiken en dat loopt op naar ongeveer 7 kuub gas per dag eind december

Wat het stroomverbruik betreft loopt de dagnorm van het prijsplafond op van 11 kWh aan het begin van de maand tot een piek op Eerste en Tweede Kerstdag van gemiddeld 12,19 kWh.

LEES OOK: Eneco biedt gemengd energiecontract aan: stroomprijs dynamisch, gas 1 jaar vast