Eneco gaat z’n klanten een gemengd energiecontract aanbieden waarbij klanten een vaste prijs voor gas en een dynamische prijs voor stroom. Met deze combinatie kunnen klanten volgens de energieleverancier profiteren van de per uur wisselende stroomtarieven en hebben ze geen last van de prijsschommelingen van gas.

Bij een volledig dynamisch energiecontract betaal je de actuele marktprijs van energie op het moment dat je die energie gebruikt. Het stroomtarief verandert per uur en het gastarief verandert per dag. Zo’n energiecontract is daarom interessant voor wie zijn stroomverbruik kan en wil aanpassen aan de momenten waarop de prijzen lager zijn.

Voor dynamische energietarieven geldt dat klanten het direct merken als prijzen dalen, maar het omgekeerde geldt ook. De prijzen zijn gekoppeld aan de ontwikkeling op groothandelsmarkten en als energieprijzen daar stijgen, gaan dynamische prijzen meteen omhoog. Een dynamisch contract vereist dus financiële speelruimte bij huishoudens om een plotselinge prijsstijging te kunnen opvangen.

Dynamische en vaste energieprijzen voor stroom en gas

De gemiddelde stroomprijs voor nieuwe dynamische/variabele contracten lag per 1 oktober op 0,35 euro per kWh, dat is 1 cent lager dan gemiddelde prijs in oktober. Voor gas lag de gemiddelde prijs begin november op 1,29 euro per kuub. Dat is 1 cent hoger dan in oktober.

De laagste gastarieven in Nederland waren begin deze maand te vinden bij dynamische aanbieders zoals Frank Energie, Next Energy en Zonneplan, met dagprijzen van rond de 1,15 euro per kuub. Bij de stroomtarieven lopen de prijzen uiteen van 0,28 euro per kWh (dynamisch tarief Next Energy) tot 0,46 euro per kWh (variabel tarief PowerPeers).

Eneco zit met z'n dynamische stroomprijs onder het gemiddelde met 0,32 euro per kWh. Kies je ook voor variabel gas, dan betaal je daar bij de energieleverancier 1,26 euro per kuub voor. Maar als je voor de nieuwe mix van variabel en vast gaat, dan betaal je als vaste gasprijs 1,35 euro per kuub. Dat is net iets boven het gemiddelde van 1,33 euro per kuub.

Wil je zekerheid en kies je ook voor een vast jaartarief voor stroom, dan betaal je daar 0,39 euro per kWh voor. Dat is net iets hoger dan het gemiddelde van 0,37 euro per kWh. De goedkoopste vaste stroomleverancier is Engie met 0,30 euro per kWh.

LEES OOK: Vergeet AI, er ligt een beleggingskans van $100.000 miljard in groene energie, zegt vermogensbeheerder