• Een gemiddeld huishouden is met de huidige hoge gasprijs ongeveer 1.800 euro per jaar kwijt aan gas.
  • Door slimmer om te gaan met de verwarming, douchen en koken kan je daar zonder al teveel moeite honderden euro’s op besparen.
  • Business Insider zet de kosten van gasverbruik per activiteit en een aantal belangrijke bespaartips op een rij.
  • Lees ook: Gasprijs klimt verder omhoog door minder Russische leveringen en mogelijk koudere winter

Met de sterk gestegen gasprijs is het extra oppassen hoeveel aardgas je gebruikt. Zeker als we nog een strenge winter krijgen. Door verstandig om te gaan met je gasverbruik kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt volgens de site energievergelijken.nl ongeveer 1.500 kubieke meter per jaar, waarvan grofweg 75 procent naar verwarming gaat, 20 procent naar douchen en ander gebruik van warm water, en 5 procent naar koken. Uiteraard is het gasgebruik ook erg afhankelijk van de grootte van je huis, hoe goed het geïsoleerd is, het weer en met hoeveel mensen je er woont.

Hoe de gasprijzen zich over het hele jaar ontwikkelen, is lastig te voorspellen. Momenteel rekenen diverse energieleveranciers met prijzen van meer dan 1,50 euro per kuub. In de onderstaande berekeningen gaan we uit van enige matiging in de loop van het jaar en hanteren we een prijs van gemiddeld 1,20 euro per kuub. Dan kom je bij een verbruik van 1.500 kuub per jaar uit op kosten van 1.800 euro.

Maar hoeveel gas verbruik je voor verschillende activiteiten? En hoe kun je die rekening omlaag krijgen? Business Insider zet de kosten en mogelijke besparingen op een rij.


Verwarming: driekwart van je gasverbruik

Foto: ANP/Roos Koole
Foto: ANP/Roos Koole

Het verwarmen van je huis met een cv-ketel zorgt voor het leeuwendeel van je gasverbruik. De gemiddelde hoeveelheid die een huishouden op jaarbasis gebruikt voor verwarming is 1.125 kuub. Als je rekent met een gasprijs van 1,20 euro per kuub gaat het om 1.350 euro per jaar.

Volgens Milieu Centraal kan je daar zonder al te veel moeite en zonder kou te hoeven lijden op besparen. Zo raadt de adviesorganisatie aan de thermostaat ’s nachts op 15 graden te zetten. Dan kan volgens de adviesorganisatie in totaal 12 procent op je gasverbruik schelen, ofwel zo’n 180 kuub per jaar als je uitgaat van het gemiddelde verbruik van 1.500 kuub. In euro’s gaat het dan al 216 euro per jaar.

Je huis goed isoleren is uiteraard ook van groot belang, maar betere isolatie zit volgens energievergelijken.nl soms ook in hele kleine dingen. Door gordijnen dicht te doen, tochtstrips bij deuren en ramen en een tochtborstel bij de brievenbus, voorkom je op eenvoudige manier dat warmte weglekt.


Douchen en overig warm water: een vijfde van je gasverbruik

Foto: ANP/Levin den Boer
Foto: ANP/Levin den Boer

Het verbruik van warm water voor douchen is ook een flinke kostenpost. Door 5 minuten te douchen in plaats van 9 minuten gebruik je als huishouden op jaarbasis gemiddeld 60 kuub minder, volgens Milieu Centraal. Bij een prijs van 1,20 euro per kuub is dat een besparing van 72 euro.

Milieu Centraal adviseert om voor een paar euro een douchetimer te kopen. Dat kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer die je op 5 minuten kan zetten.

Verder scheelt het installeren van een waterbesparende douchekop (naast de besparing op het waterverbruik) volgens Milieu centraal zo'n 44 kuub gas per jaar, ofwel ongeveer 53 euro bij de huidige hoge gasprijzen.

En probeer in bad gaan zoveel mogelijk te beperken, want dat kost twee tot drie keer zoveel water en energie als een douche. Overweeg ook de aanschaf van een zonneboiler, want daarmee bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.


Koken: 5% van je gasverbruik

Foto: ANP/Rob Engelaar
Foto: ANP/Rob Engelaar

Koken maakt volgens energievergelijken.nl zo'n 5 procent uit van de totale gasrekening. Op jaarbasis betekent dat 90 euro voor een gemiddeld huishouden.

Door over stappen op inductiekoken bespaar je, uitgaande van gemiddelde prijzen van 1,20 euro voor een kuub gas en 0,25 voor een kWh stroom, nauwelijks iets. Toch raadt Milieu Centraal de overstap wel aan, omdat stroom op termijn veel groener zal worden en daardoor voor steeds minder CO2-uitstoot zal zorgen.

Je kan makkelijk kleine beetjes besparen op je energieverbruik bij het koken door niet te vergeten een deksel op de pan te doen, want dat zorgt voor driekwart minder warmteverlies. Ook kan je beter een iets te grote pan gebruiken dan een te kleine, want anders gaat er veel gas en warmte langs de pan.

LEES OOK: Van het gas af met slecht geïsoleerde woning door warmtepomp van Vattenfall: dit moet je weten over terugverdientijd bij prijskaartje van €10.000 tot €15.000