Helemaal zeker dat de Brexit doorgaat is het nog niet en al helemaal niet wanneer, maar het Duitse dorpje Gadheim kan bijna niet wachten. Het piepkleine dorpje met 76 inwoners wordt na de Brexit het nieuwe geografische centrum van de Europese Unie.

De burgemeester van de gemeente Veitshöchheim, waar Gadheim onder valt, hoopt dat het dorpje nu goed op de kaart komt te staan: “Natuurlijk rekenen we op extra toeristen die de regio komen bezoeken en dan vooral in Gadheim”, zegt burgemeester Jürgen Götz tegen Reuters. Er staat ook al een bord bij de ingang van het dorp waar bezoekers welkom worden geheten in “het nieuwe centrum van de EU”.

Het geografische centrum is bij uitbreidingen van de EU al meerdere malen opgeschoven en ligt nu nog 55 kilometer verderop in Westerngrund. Daar kwam het te liggen in 2013 na de toetreding van Kroatië. Op de huidige plek van het geografische centrum wappert een EU-vlag en staan ook een plaquette en een kaart met meer informatie.

In een onbestemd stukje weiland bij Gadheim staat al een paal klaar waar de EU-vlag gehesen zal worden als de Brexit eenmaal een feit is. Volgens Reuters zijn de lokale bewoners er aardig opgewonden over. Eentje heeft zelfs al aan burgemeester Götz voorgesteld om Theresa May ereburger te maken, maar dat ziet hij niet echt zitten: “Dat is een beetje moeilijk. Natuurlijk heeft Gadheim reden om feest te vieren, maar voor Europa in zijn geheel zal het geen goede dag zijn.”

‘Gadheim First’

In een humoristisch filmpje prijzen bewoners van Gadheim hun dorp geheel naar het voorbeeld van Arjen Lubach in ‘America First’-stijl aan: “We hebben grote rode, groene en blauwe tractors in plaats van die saaie gele taxi’s.”

En met het einde van Londen als financieel centrum weten de dorpelingen ook wel raad: “We hebben genoeg ruimte in Gadheim. Meer dan in Monaco om maar iets te zeggen. En die ruimte hebben we nodig om de vele internationale investeringsbanken te herbergen die Londen gaan verlaten en hun hoofdkwartier gaan vestigen in het nieuwe centrum van de EU.”

Lees ook op Business Insider

Het filmpje eindigt met een smeekbede aan Theresa May om te voorkomen dat Schotland het Verenigd Koninkrijk verlaat. Als de Schotten toetreden tot de EU verliest Gadheim zijn nieuw verworven status.

Lees meer over de Brexit: