- De autosector heeft last van de tekorten aan computerchips en dat speelt diverse aandelen van autobedrijven parten.
- Ook Tesla voelt de chiptekorten, maar recent is sprake van hernieuwd enthousiasme van beleggers voor de maker van elektrische auto’s.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de vooruitzichten voor het aandeel Tesla.
ANALYSE – Deze week hapert de opmars van aandelenmarkten enigszins. Twijfel over de kracht van het economische herstel en het oplaaiende coronavirus zorgen voor enige behoudendheid bij beleggers. Niet heel gek na de recente recordreeks. Toch?
Wellicht dat financiële markten wat meer houvast krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB). Donderdagmiddag overlegt de ECB over het monetaire beleid en daarbij is er uiteraard veel aandacht voor de toelichting. Een renteverhoging is in Europa nog ver weg, zeker ook omdat de ECB ervan uitgaat dat de hogere inflatie in tijdelijk fenomeen is.
Met betrekking tot de marktinterventies waarbij met het opkopen van obligaties de rentes laag worden gehouden, is het wel de vraag of de ECB de voet van het gaspedaal gaat halen en het programma van obligatieaankopen gaat terugschroeven. De kans daarop lijkt vooralsnog klein.
Autosector heeft last van chiptekort
Kijk je naar de beursontwikkelingen op sectorniveau, dan is het tekort aan computerchips in verschillende branches een belangrijk thema. Zo zagen diverse autofabrikanten zich genoodzaakt door chiptekorten productielijnen stil te leggen.
Automakers als Ford, Toyota, General Motors, Daimler en Volkswagen kampen daardoor met problemen in het productieproces. Na een prima jaarstart, onttrekken veel van deze namen zich aan het huidige beursfeest.
Het huidige chiptekort is ontstaan omdat er de afgelopen periode veel meer vraag is geweest naar onder andere laptops, computers en mobiele telefoons. Dit alles om het thuiswerken en thuisonderwijs te stimuleren. Gedurende deze periode zagen we ook een enorme toename in de vraag naar spelcomputers, want enig vertier moest er toch wezen tijdens de coronapandemie.
De auto-industrie daarentegen schaalde ten tijde van de eerste coronadip de productie af en verlaagde zijn chipbestellingen. Toen het economisch herstel daar was, hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen, dat er lange levertijden zijn ontstaan voor de chips van de autofabrikanten. De laatste signalen van deze bedrijven wijzen erop dat dit nog tot in 2022 kan aanhouden.
Nu zijn er wel steeds meer geluiden dat grote techbedrijven zoals Apple en Amazon zich gaan bemoeien met het maken van chips, maar in dit stadium wil geen van deze bedrijven de volledige chipontwikkeling zelf doen.
Het draait voornamelijk om het ontwerp en de prestaties van de chip. Het maken ervan is nog erg duur en behoorlijk tijdrovend. Maar het ligt op zich wel voor de hand dat grote ondernemingen stappen zetten om minder afhankelijk zal worden van de marktdynamiek van chips.
De belofte van Tesla
Wij hebben dit jaar door middel van onze analysemethodiek de markt goed ingeschat en vele winnaars benoemd. Zo zijn de afgelopen weken grote techaandelen zoals Microsoft, Facebook en Apple verder gevorderd in hun opmars.
Twee aandelen zijn in de stijging van de S&P 500-index naar 4.500 punten achtergebleven. Amazon hebben we vorige week toegelicht en deze week is het tijd om de schijnwerpers op Tesla te richten. Een onderneming met een beurswaarde van inmiddels ongeveer 750 miljard dollar.
Tesla is fundamenteel een uitdagende casus. Of je gelooft in het groeiverhaal of niet! Dat zie je ook terug bij de analisten die gemiddeld neutraal zijn over het aandeel.
Uit gegevens van Yahoo Finance blijkt dat de de koersdoelen van het aandeel Tesla variëren van 67 dollar to 1.591 dollar. Heel recentelijk riep vermogensbeheerder Cathie Wood van het inmiddels bekende ARK Invest dat een koers van 3.000 dollar voor Tesla ook niet ondenkbaar is. Ja, echt! Er moeten dan wel flink meer auto’s worden verkocht, maar toch!
Ook Tesla heeft op de korte termijn last van het chiptekort. Meer recentelijk heeft Tesla aangekondigd dat het een Dojo-chip bouwt om kunstmatige-intelligentienetwerken in datacenters te trainen. De automaker begon in 2019 met het produceren van auto's met zijn op maat gemaakte AI-chips die de software helpen beslissingen in reactie op wat er op de weg gebeurt.
Daarnaast heeft Tesla ook ambities als energieleverancier. Tesla heeft namelijk een aanvraag ingediend om een energieleverancier in Texas te worden. En ook in Duitsland stort Tesla zich op de energiemarkt. Dit is een interessante stap, als Tesla het kopen van een auto en energielevering kan combineren. Echter, dit verhaal moet nog tractie krijgen.
Ten slotte, blijft de vraag naar elektrische voertuigen sterk. Volgens een onderzoek van EV-volumes vonden in de eerste helft van 2021 in totaal 2,65 miljoen nieuwe elektrische auto's een nieuwe eigenaar, een stijging van 168 procent ten opzichte van 2020.
De studie toont aan dat alle regio's en de meeste landen getuige waren van een sterke stijging van de verkoop van elektrische voertuigen, met groeipercentages die 3 tot 8 keer hoger waren dan voor de totale markt. De vraag daarbij is wie de beste batterijen en de meest interessante modellen heeft. Het spel tussen Tesla en de klassieke autofabrikanten is in volle gang en de komende jaren moet blijken wie aan het langste eind trekt.
De koersgrafiek van Tesla blijft positief
Het aandeel Tesla heeft nog steeds de belofte in zich om de opwaartse beweging te hervatten. Zoals andere grote namen die we eerder bespraken, is ook dit aandeel schijnbaar voorbestemd om te stijgen tot ongekende hoogtes.
De enorme stijging van het aandeel Tesla is ingezet vanaf maart 2020. Dit is in de onderstaande grafiek aangegeven met de groene lijn langs de bodems van 2020 en dit jaar.

Aan het einde van 2020 ging het heel hard met het aandeel Tesla, maar 2021 heeft niets meer dan een schommeling gebracht. De correctie moest plaatsvinden blijkbaar. Zolang er niet te veel recent gewonnen terrein prijs wordt geven, is dat prima. Dan is het een kwestie van gewenning aan de nieuw bereikte niveaus om daarna weer een poging te starten om nog hoger te reiken.
De correctie is in de grafiek aangegeven door de rode pijlen. Aan het eind van het tweede kwartaal is die correctie echter beëindigd. In alle rust is de cyclus van lagere toppen en bodems vervangen door een nieuwe opwaartse trend precies volgens de originele groeivoet voor de koers van dit aandeel.
De correctie is een terugval van om en nabij 38,2 procent geweest van de stijging tussen maart 2020 en januari 2021. hetgeen een gezonde verhouding weerspiegelt. Dit biedt nog steeds mogelijkheden om naar de groene zone tussen 900 dollar en 1.000 dollar te reiken in de komende kwartalen.
Deze update houdt dus in dat positieve vooruitzichten bevestigd worden door recent beleggersgedrag. Ondanks afnemend momentum in de algemene markt, is een toenemende interesse voor het aandeel Tesla meetbaar.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.