De oorlog in Oekraïne gaat maar door, en Rusland grijpt naar steeds heftigere middelen om de macht in het land over te kunnen nemen. Maar tegelijkertijd zetten Oekraïense troepen alle zeilen bij en worden ze ondersteund door meerdere landen met modern wapentuig waar Rusland geen antwoord op heeft.

Het lijkt er dus op dat dit conflict nog wel even door kan gaan. Maar daar denkt Peter Schwartz, futuroloog en hoofd strategische planning bij Salesforce, anders over. Schwartz is de bedenker van ‘scenario planning’ en voorspelde daarmee correct het einde van de koude oorlog met de val van de Berlijnse muur.

Schwartz schetste tijdens een gesprek met Business Insider op techevent Dreamforce in San Francisco, twee scenario’s voor hoe de situatie in Oekraïne kan aflopen.

De 76-jarige futuroloog denkt dat er geen kans is dat de Russische president Poetin een verlies formeel erkent. “Verliezen is simpelweg geen optie voor hem”, zegt hij. “Het is dan ook lastig om te bedenken wat hij zal gaan doen als er geen andere optie meer overblijft dan verlies erkennen.”

In dit scenario voorziet Schwartz dat Poetin er alles aan zal doen om onder zijn verlies uit te komen. Daaronder valt ook het gebruik van de nucleaire wapens die Rusland tot zijn beschikking heeft.

Maar Schwartz denkt dat dit scenario erg onwaarschijnlijk is. Aannemelijker is een stille wapenstilstand zonder een echt einde van de oorlog. “Waarschijnlijk gaan we een aan Korea vergelijkbare situatie krijgen waarin twee landen gescheiden worden door een gedemilitariseerde zone en beide de oorlog eigenlijk verzwijgen", aldus Schwartz.

“Waarschijnlijk trekt Poetin zijn troepen terug en communiceert hij in Rusland dat de doelen van zijn oorlog zijn behaald en dat er geen reden meer is voor militaire acties”, zegt Schwartz. “Daarmee voorkomt hij enige reputatieschade en kan hij doorgaan met regeren.”

Op de vraag wanneer dat laatste scenario zich kan afspelen, zegt Schwartz: “Ik denk dat we voor het einde van het jaar al een wapenstilstand hebben. Maar het zou ook misschien wat kunnen uitlopen tot de lente van 2023.”

LEES OOK: Het gevaar van mobilisatie voor Poetin: het brengt de oorlog dichter bij huis