Maaltijdbezorger Takeaway.com wil niks weten van een mogelijke fusie met het Britse Just Eat. Dat heeft topman Jitse Groen laten weten aan de website Financial News.

De activistische aandeelhouder Cat Rock, dat zowel een belang heeft in Just Eat als in Takeaway, had zo’n fusie voorgesteld. Het door Jitse Groen opgerichte Takeaway is de moedermaatschappij van het in Nederland uiterst succesvolle Thuisbezorgd.nl.

Cat Rock pleit voor fuseren, omdat het niet denkt dat de Britse maaltijdbezorger een geschikte opvolger kan vinden voor de vertrokken topman Peter Plumb. “Een eerlijke fusie is een veel beter alternatief dan erop vertrouwen dat de Raad van Bestuur een nieuwe leider voor het bedrijf aanstelt met zijn slechte track-record bij het selecteren van bestuurders”, stelde Cat Rock-oprichter Alex Captain.

Maar dat vindt Groen wel een heel magere reden voor een fusie: “Er zijn makkelijkere manieren om een topman te vinden dan twee grote bedrijven samen te voegen.”

Cat Rock had er vorige maand in een brief nog op gewezen dat Groen eerder heeft gezegd Groot-Brittannië te zien als een van de beste markten in Europa. Na een mislukte poging echt voet aan de grond te krijgen is Takeaway sinds 2017 niet meer actief op de Britse markt. Just Eat bleek een te sterke tegenstander.

Just Eat werd in 2001 in Kopenhagen opgericht en is uitgegroeid tot de grootste maaltijdbezorger van Groot-Brittannië. Maar de concurrentiestrijd met vooral Uber Eats en Deliveroo wordt steeds heviger. Topman Plumb is in januari na slechts zestien maanden aan het roer te hebben gestaan bij Just Eat alweer vertrokken.

Takeaway.com wil in elk land waar het actief wordt de grootste worden. Na een grote overname afgelopen december is dat inmiddels wel gelukt in Duitsland. Jitse Groen nam voor 930 miljoen euro de Duitse activiteiten van branchegenoot en concurrent Delivery Hero over en is nu marktleider bij onze oosterburen. Takeaway.com leed voor de overname flink verlies in Duitsland, omdat er enorm veel marketinggeld werd besteed aan de groeistrategie.

Verder is Takeaway.com behalve in Nederland en Duitsland ook marktleider in België en timmert het in vele andere Europese landen waaronder Portugal, Oostenrijk en Polen hard aan de weg, en is het ook actief in Vietnam.

Lees meer: