Er moet een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken bij huizenwebsite Funda. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten naar aanleiding van de ruzie die al jaren speelt tussen zogeheten certificaathouders van Funda en makelaarsvereniging NVM.

Het conflict draait om de toekomst van Funda en zijn strategie. De certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, willen dat er een nieuwe investeerder instapt of dat Funda naar de beurs gaat. De huizenwebsite zou zijn diensten moeten uitbreiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. Maar de makelaarsvereniging ziet daar weinig in.

Wat de zaak extra bemoeilijkt is dat het bestuur en de raad van commissarissen van Funda zich aan de zijde van de certificaathouders hebben geschaard. De inmiddels vertrokken Funda-topman Quintin Schevernels zei vorig jaar op een zitting dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet destijds weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt.

De Ondernemingskamer stelt vast dat het de NVM als grootaandeelhouder eigenlijk al jaren niet lukt een helder besluit te nemen over de aandeelhoudersstructuur, de positie van Funda of een oplossing voor de certificaathouders om uit het woningplatform te stappen. De rechters willen nu eerst weten hoe de zaak precies in elkaar steekt. Daarom zullen ze een persoon aanwijzen die het onderzoek moet verrichten. Verder worden er nu geen onmiddellijke voorzieningen getroffen.

Vereniging FundaBelang, die de certificaathouders van het platform vertegenwoordigt, is blij met de beslissing. "We vertrouwen erop dat de duidelijkheid over de toekomst van Funda met dit onderzoek volgt", zegt voorzitter Timo Smit, die aangeeft dat dit juist was waarom FundaBelang de gang naar de Ondernemingskamer heeft gemaakt.

NVM Holding laat weten de uitspraak van de Ondernemingskamer ter harte te nemen. "De Ondernemingskamer heeft duidelijk aangegeven dat NVM Holding een keuze moet maken over de toekomst van Funda", aldus directeur Yme Bosma. Volgens hem zijn alle partijen het eens over het doel voor Funda, namelijk "een duurzaam succes" voor het woningplatform. "We zetten de gesprekken hierover voort met zowel Funda als certificaathouders en ook met mogelijk geïnteresseerde nieuwe aandeelhouders. We verwachten deze snel te kunnen concretiseren."

LEES OOK: Geen aanwijzing dat Funda.nl monopolist is op markt voor huizensites, aldus kartelwaakhond