• Zangeres Taylor Swift ging eind 2021 niet in op een sponsoraanbod van 100 miljoen dollar van de inmiddels omgevallen cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried.
  • Een Amerikaanse advocaat die andere celebrities heeft aangeklaagd voor het promoten van FTX, zegt dat zij de enige was die kritische vragen stelde.
  • Onder meer American Football-speler Tom Brady en basketballer Stephen Curry worden vervolgd voor het aanbevelen van de geïmplodeerde cryptobeurs.
  • Lees ook: Waarom cryptobeurs FTX omviel: hoogmoed, hebzucht en incompetentie speelden sleutelrol, volgens schuldeisers

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift ging eind 2021 niet in op een sponsoraanbod van 100 miljoen dollar van cryptobeurs FTX. Ze was de enige celebrity die kritische vragen stelde over de eind vorig jaar omgevallen cryptobeurs, zegt een Amerikaanse advocaat die een aantal beroemdheden heeft aangeklaagd voor het promoten van FTX.

Advocaat Adam Moskowitz vertelde in de podcast “The Scoop” dat gedupeerden van FTX in totaal meer dan 5 miljard dollar willen van celebrities die FTX hebben aanbevolen, onder wie de basketballers Shaquille O’Neal en Stephen Curry, American Football-speler Tom Brady en acteur en regisseur Larry David.

Hij zegt dat al die sterren hun plicht hebben verzuimd om te controleren of FTX wel deugde. Dat geldt echter niet voor Swift, die zich terugtrok uit de deal en de nu failliete cryptobeurs nooit heeft gepromoot. “De enige die wel vragen heeft gesteld, is Taylor Swift”, zegt Moskowitz.

De zangeres – wiens vader voor zakenbank Merrill Lynch heeft gewerkt – begon volgens zakenkrant The Financial Times in de herfst van 2021 vraagtekens te plaatsen bij de sponsoring van haar tour door FTX voor een bedrag van 100 miljoen dollar. In de voorwaarden van de sponsorovereenkomst stond onder meer dat er tickets zouden worden verkocht als NFT’s.

"Volgens onze informatie vroeg Taylor Swift hen: 'Kunnen jullie me verzekeren dat dit [de NFT's, red.] niet wordt gezien als een vorm van niet-geregistreerde?'", vertelde Moskowitz.

Een effect is een verhandelbare bezitting die een waarde vertegenwoordigt, zoals een aandeel of een obligatie. Alle effecten die in de VS worden aangeboden, moeten worden geregistreerd bij de beurswaakhond SEC.

In een klacht tegen FTX-bestuurders stelde de SEC afgelopen december dat de eigen cryptomunt van het bedrijf, de FTT, een effect is. Dit zou echter niet op de juiste manier zijn geregistreerd.

Advocaat Moskowitz beschuldigt de door hem aangeklaagde celebrities van de promotie van een niet-geregistreerd effect. Hij claimt daarbij compensatie voor verliezen die zijn cliënten hebben geleden, nadat FTX eind november een faillissementsaanvraag indiende.

Volgens Moskowitz stelden celebrities "de zaken op een verkeerde manier voor om consumenten ertoe te bewegen te beleggen in wat uiteindelijk een piramidespel bleek te zijn."

De cryptobeurs viel afgelopen november om, nadat klanten zich massaal terugtrokken vanwege zorgen over vermenging van geldstromen met zusterbedrijf Alameda.

Oprichter en CEO Sam Bankman-Fried van FTX werd een maand later gearresteerd op de Bahama's en kan mogelijk een gevangenisstraf van meer dan 100 jaar tegemoet zien als hij schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten, waaronder fraude, witwassen en omkoping.

LEES OOK: De gevallen cryptoster Sam Bankman-Fried stopte grif geld in een bonte verzameling van bedrijven: van een maker van militaire drones tot een vruchtbaarheidskliniek