De 28-jarige Caroline Ellison ontving omgerekend bijna 6 miljoen euro als leidinggevende van Alameda, het investeringsfonds van crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried, zo blijkt uit rechtbankdossiers die door Insider zijn ingezien.

De voormalige oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX ging zelf met ruim 2 miljard euro naar huis.

In november vorig jaar belandde FTX in een faillissementsprocedure. De cryptobeurs en tientallen gelieerde bedrijven kozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure in de Verenigde Staten. Door het imploderen van de beurs verdwenen miljarden van klanten.

Oprichter Sam Bankman-Fried zou in het geheim 10 miljard dollar van klanten hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda, waar Ellison de leiding had. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen, zeggen de bronnen die betrokken zijn bij het cryptodebacle.

Ellison bekende schuld en verontschuldigde zich voor haar rol bij het bedriegen van klanten en investeerders. "Ik wist dat het verkeerd was", vertelde ze tegen de rechter.

Ellison was de hoogste vrouwelijke bestuurder binnen het crypto-imperium van Bankman-Fried en verdiende ongeveer driekwart minder dan haar mannelijke tegenhanger. Haar co-CEO, John Samuel Trabucco, kreeg een salaris van omgerekend 23 miljoen euro, tegen bijna 6 miljoen euro voor Ellison.

Voordat Trabucco vorig jaar augustus aftrad, kocht hij daarvan onroerend goed ter waarde van ruim 9 miljoen euro en een jacht van bijna 16 meter.

Bankman-Fried maakte vanuit cryptobeurs FTX ruim 2 miljard euro over naar zijn persoonlijke rekening. De voormalige technisch directeur van FTX Nishad Singh ontving bijna 550 miljoen euro. Medeoprichter Zixiao "Gary" Wang verdiende zo'n 230 miljoen euro bij FTX.

De vader van Bankman-Fried, Joseph Bankman, ontving ook ongeveer een miljoen euro. Daar kwam bij een salaris van bijna 39.000 euro van West Realm Shires Services, het bedrijf achter FTX US, zo blijkt uit de rechtbankdossiers.

LEES OOK: Crypto-ondernemers hebben na het omvallen van SVB, Silvergate en Signature steeds minder mogelijkheden om te bankieren: dit doen ze met hun geld