Het Chinese techbedrijf Tencent heeft de omzet en winst in het tweede kwartaal van dit jaar verder opgevoerd.

De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. Op de Amsterdamse beurs profiteerde techconglomeraat Prosus, dat een groot belang heeft in Tencent.

Tencent en andere grote Chinese techbedrijven hadden de afgelopen weken last van toenemende bemoeienis van Chinese toezichthouders.

Het Chinese techbedrijf Tencent heeft de omzet en winst in het tweede kwartaal van dit jaar verder opgevoerd. Ook de winst viel hoger uit dan verwacht.

De omzet met 20 procent omhoog tot ruim 138 miljard yuan renminbi, omgerekend zo’n 18 miljard euro. De nettowinst was met omgerekend 5,6 miljard euro ongeveer 40 procent hoger dan kenners hadden verwacht.

Het op de Amsterdamse beurs genoteerde techconglomeraat Prosus profiteerde van de sterke resultaten van Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft en ging aan kop in de AEX met een plus van ruim 5 procent.

Tencent heeft niet alleen een gamestak, maar verdient ook geld met zaken als clouddiensten, een chatdienst en een muziekstreamingdienst. Tencent en andere Chinese techbedrijven hebben de afgelopen weken echter te maken met toenemende aandacht van Chinese toezichthouders voor grote techbedrijven.

Lees ook: Chinese overheid wil grote techbedrijven muilkorven, maar netwerkeffect is extreem krachtig – kijk maar hoe Facebook floreert, ondanks alle tegenwind

De laatste weken is er veel kritiek op games vanuit staatsmedia. Zo zouden die games "digitale opium" zijn en doen gamebedrijven te weinig om verslaving onder jongeren tegen te gaan. Ook was er kritiek op games die aan geschiedvervalsing zouden doen.

Een marktrisico is dat Tencent zwaar leunt op oudere spellen als Peacekeeper Elite and Honor of Kings, terwijl concurrenten met nieuwe hits komen. Tencent heeft daarom de investeringen in veelal kleine gamebedrijven opgevoerd. Vorig jaar was daarnaast een sterke groei van de uitgaven aan games te merken door de coronapandemie. Het is moeilijk om die groei vast te houden.

LEES OOK: Wat is het aandeel Prosus waard? Zo maak je onderscheid tussen de beurswaarde en de intrinsieke waarde van een bedrijf