Als belegger doe je er verstandig aan een onderscheid te maken tussen enerzijds de beurswaarde van een bedrijf en anderzijds de intrinsieke waarde.

De intrinsieke waarde van beursgenoteerde bedrijven betreft de huidige waarde van alle toekomstige winsten.

Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis bespreekt de intrinsieke waarde van het aandeel van techconglomeraat Prosus.

ANALYSE – Als belegger doe je er verstandig aan een onderscheid te maken tussen enerzijds de beurswaarde van een bedrijf en anderzijds de intrinsieke waarde.

De beurswaarde fluctueert doorgaans stevig en is heel exact vast te stellen. Namelijk door de beurskoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.

De intrinsieke waarde ontwikkelt zich stabieler, maar is lastiger vast te stellen. Hierbij gaat het immers om de huidige waarde van alle toekomstige winsten. Dat terwijl de toekomst per definitie onzeker is.

Techbedrijf Prosus: wat zijn de bezittingen waard?

De beurswaarde van het in Amsterdam genoteerde technologiebedrijf Prosus, dus de beurkoers vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen, bedraagt momenteel ongeveer 134 miljard euro.

Voor een schatting van de intrinsieke waarde kunnen de waarden van de bezittingen bij elkaar worden opgeteld. Met afstand de meest waardevolle bezitting van techconglomeraat Prosus vormt het belang van 28,9 procent in het Chinese techbedrijf Tencent, dat onder meer de populaire app WeChat exploiteert. Dit belang is met 175 miljard euro alleen al goed voor meer dan de beurswaarde van Prosus.

Dan heeft Prosus nog tal van belangen in e-commercebedrijven, die net als Tencent afgelopen jaar flink profiteerden van de coronapandemie. In opdracht van Prosus heeft accountancybedrijf Deloitte deze snelgroeiende e-commercebedrijven gewaardeerd op zo’n 33 miljard euro.

Daarnaast is er nog het belang van 27,9 procent in het Russische internetbedrijf Mail.ru, dat goed is voor ongeveer 1 miljard euro. En tot slot is er nog de netto cashpositie van circa 10 miljard euro.

Tel alles bij elkaar op – de waarde van het belang in Tencent, de e-commercebedrijven, het belang in Mail.ru en de netto cashpositie – en de vermeende intrinsieke waarde laat zich becijferen op 219 miljard euro, oftewel zo’n 135 euro per aandeel Prosus.

Mijn eigen schatting van de intrinsieke waarde van Prosus ligt overigens nog ruim daarboven met euro 168 per aandeel, wat ongeveer het dubbele is van de huidige koers. Tot deze nog hogere vermeende intrinsieke waarde kom ik omdat ik veronderstel dat ook Tencent, goed voor zo’n 80 procent van de bezittingen van Prosus, erg aantrekkelijk gewaardeerd is momenteel. 

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Prosus.