• Private lease van auto’s groeit hard in Nederland. In 2019 nam het aantal private lease-auto’s toe met 26 procent tot 188.000.
  • Particulieren zien private lease vooral bij elektrische auto’s als een aantrekkelijke optie.
  • Bij private lease moet je wel opletten hoelang je vastzit aan het contract.
  • Wie nog een hypotheek moet afsluiten, dient ook op te passen met private lease.

De populariteit van private lease als alternatief voor het kopen van een auto neemt fors toe. In 2019 groeide het wagenpark van private lease-auto’s met bijna 26 procent tot 188.000.

Afgelopen jaar nam het totale aantal leaserijders toe met bijna 13 procent 1,13 miljoen, het tweede jaar van tweecijferige groei. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) op basis van eigen cijfers.

Binnen het totale Nederlandse wagenpark van 9,5 miljoen auto’s en bestelauto’s heeft de leasemarkt een aandeel van 11 procent.

Driekwart van de ruim 1,1 miljoen leaseauto’s is voor zakelijk gebruik, maar het aantal particuliere leaserijders neemt het snelst toe. De onderzoekers zien dat veel particulieren kiezen voor het leasen van een elektrische auto. Zo kunnen ze financiële risico’s afdekken.

“Elektrische auto’s zijn veel duurder dan conventionele auto’s en de consument ervaart investeren in een nieuwe technologie met een accu nog steeds als een risico”, verklaart de VNA.

De helft van de elektrische auto's in Nederland is van een leasemaatschappij. Particulieren zullen steeds meer leasen omdat de overheid wil gaan stimuleren dat ze elektrisch rijden, verwacht de VNA.

Private lease versus kopen nieuwe auto

Afgelopen jaar vergeleek Business Insider de totale kosten van private lease versus de aankoop van een nieuwe auto voor vijf modellen.

Conclusie was dat als je een gloednieuwe auto wil, het in vier van de vijf gevallen goedkoper is om hem via private lease aan te schaffen, zelfs als je het aanschafbedrag op je rekening hebt staan en er geen lening voor hoeft af te sluiten.

Toch zijn er nadelen die je in het achterhoofd moet houden bij private lease. Zo zit je aan een contract vast, waardoor het lastig kan zijn om van je leaseauto af te komen als je bijvoorbeeld je baan verliest. Als je er zeker van wil zijn dat je in die gevallen wel van je contract af kunt komen, doe je er goed aan om de kleine lettertjes te lezen.

Lees ook: 4 manieren om goedkoop van je private lease-contract af te komen zonder hoge opzegboete

Ook moet je goed oppassen met private lease als je nog een hypotheek wil afsluiten, schrijft de Consumentenbond. De bank brengt 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op je maximale maandelijkse woonlasten. Overigens is dat ook zo als je een lening afsluit om een auto te kopen.

Daarnaast wordt de leaseauto bij alle aanbieders duurder als je meer dan 10.000 kilometer per jaar wil rijden. Hoe hoog die kosten zijn, verschilt per aanbieder.

Lees meer over private lease: