• In een jaar tijd is het aantal zzp’ers met 127.000 toegenomen, zo zag het CBS.
  • Het totaal aantal zzp’ers groeit al zo’n tien jaar gestaag door en kwam eind september uit op zo’n 1,2 miljoen.
  • De groep is nu goed voor ongeveer 12 procent van alle Nederlanders met een betaalde baan.
  • Lees ook: Nederlandse economie koelt af… maar werkloosheid daalt in november

In een jaar tijd is het aantal zzp’ers met 127.000 toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in de sector zorg en welzijn gingen meer mensen als zelfstandig ondernemer aan de slag, bijvoorbeeld als sociaal werker of psycholoog.

Het statistiekenbureau bekeek het aantal eenpitters in de leeftijd van 15 tot 75 jaar in het derde kwartaal van dit jaar en dezelfde periode een jaar eerder. De groei kwam vrijwel geheel voor rekening van mensen die hun eigen arbeid aanbieden, zo’n 125 van de 127 duizend.

Het totaal aantal zzp’ers groeit al tien jaar gestaag door en kwam eind september uit op zo’n 1,2 miljoen. De groep is nu goed voor ongeveer 12 procent van alle Nederlanders met een betaalde baan.

Aantal zelfstandigen in de groep 15-75 jaar, bron: CBS
Aantal zelfstandigen in de groep 15-75 jaar, bron: CBS

In de sector zorg en welzijn groeide het aantal zzp’ers het sterkst, merkt het CBS. Daar gingen in een jaar tijd 34.000 zelfstandigen aan de slag. Anderen begonnen voor zichzelf als bijvoorbeeld timmerman, marketingadviseur of ICT-ontwikkelaar. Ook in deze beroepsgroepen nam het aantal zelfstandig ondernemers sterk toe.

LEES OOK: Zzp’ers versus werknemers: zo staan beide groepen ervoor qua beloning en gewerkte uren na corona