• Dj’s die optreden tussen bij de races rond de Grand Prix van Zandvoort krijgen betaald.
  • Prins Bernhard van Oranje kreeg eerder veel kritiek, omdat hij artiesten had gevraagd gratis op te treden.
  • Volgens de gemeente Zandvoort gaat het ondanks alle kritiek niet om een verkapt festival.

Dj’s die tussen de races op de Dutch Grand Prix (DGP) gaan optreden krijgen daarvoor betaald. Davina Michelle zal daardoor zondag ook het volkslied zingen bij de opening van de Dutch Grand Prix (DGP). Dat heeft de organisatie maandag laten weten

De zangeres liet vrijdag weten alleen op te treden als andere artiesten betaald zouden krijgen. Michelle had toegezegd het volkslied gratis te zingen.

Prins Bernhard, de mede-eigenaar van het circuit, had meerdere artiesten ook gevraagd gratis op te treden. Dit leidde tot veel woede, nadat de band Chef’Special dit had gedeeld op sociale media.

De prins zweeg de afgelopen dagen over alle commotie. Wel gaf hij vorige week aan presentator Humberto Tan een reactie.

Tan zei dat Bernhard aangaf dat een e-mail met de vraag aan de band Chef’Special om gratis op te treden tijdens de Formule 1 in Zandvoort “nooit verstuurd” had mogen worden. De prins wil volgens Tan zijn excuses aanbieden en graag met de band praten.

Programma rond Dutch Grand Prix aangepast

Volgens de Dutch Grand Prix is "het entertainmentprogramma van de Formule 1 aangepast". "Met verschillende dj's vanaf diverse plekken zal het publiek op de tribunes worden vermaakt. We zijn vereerd en blij dat Davina het Wilhelmus zal vertolken voor onze racefans", aldus een woordvoerder.

Eerder was er sprake van optredens van artiesten op de racebaan, maar deze gaan niet door. Het publiek mag overigens tijdens de optredens van de dj's niet opstaan of dansen. De Formule 1 mag volgens het demissionaire kabinet doorgaan omdat het om een geplaceerd evenement gaat.

Festivals en grote concerten zijn tot nu toe verboden omdat dat volgens het demissionaire kabinet geen geplaceerde evenementen zijn. De entertainmentsector is hier woedend over en voert al weken actie.

Gemeente Zandvoort: geen verkapt festival

De gemeente Zandvoort vindt dat de Dutch Grand Prix, ondanks optredens van diverse dj's tijdens het meerdaagse evenement, "geen verkapt festival" is. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

"De acts zijn alleen bedoeld om mensen op hun plek te houden", aldus de gemeente. "Volgens de richtlijnen van de overheid moeten mensen op hun plaats blijven zitten." De Dutch Grand Prix liet eerder weten ervan uit te gaan dat de bezoekers van het evenement dat ook doen.

De evenementensector is woest dat de Formule 1 wel door mag gaan, terwijl grote festivals allemaal zijn geschrapt. De festivals verwijten het demissionaire kabinet willekeur, dedain en met twee maten te meten. Het kabinet gaf nauwelijks reactie op boze protesten van meer dan 100.000 festivalgangers.

Niet alleen de 'pauzeacts' van dj's vallen verkeerd bij de evenementensector. Ook de Official 538 Dutch Grand Prix Village, een grote camping voor duizenden mensen, ligt onder vuur. Festivals als Lowlands mochten van het demissionaire kabinet mede niet doorgaan vanwege de campingfaciliteiten.

De Dutch Grand Prix heeft beloofd dat er geen activiteiten of feesten worden georganiseerd op de camping. Radio 538, naamgever van de camping en sponsor van de Dutch Grand Prix, heeft gezegd "het onbegrip van de evenementensector te snappen". Radio 538 gaat wel uitzendingen verzorgen vanaf het terrein, maar belooft tijdens deze uitzendingen de coronarichtlijnen te eerbiedigen.

Lees meer over de Grand Prix van Zandvoort: