Vakbond FNV verliest op een belangrijk punt van Picnic in een geschil over cao-regelingen. De websuper hoeft niet alle werknemers te betalen volgens de supermarkt-cao, zo bepaalde de kantonrechter.

Alleen de bv die zich bezighoudt met het assortiment en de prijzen van producten valt onder de cao en dan nog alleen “voor zover zij werknemers als bedoeld in dienst heeft”.

Picnic bv maakt slechts een klein deel uit van de totale organisatie. De online supermarkt heeft de onderneming opgesplitst in een tiental bv’s die verschillende bedrijfsactiviteiten vertegenwoordigen. Zo vertegenwoordigt Picnic Hubs de overslag van goederen die worden bezorgd bij de consumenten.

Personeel in verschillende bedrijven valt onder verschillende regelingen

Het was de vakbond er veel aan gelegen er voor te zorgen dat veel meer werknemers onder de cao voor supermarkten zouden vallen. De rechtbank gaat echter niet mee in de redenering dat alle medewerkers in de distributiecentra, bezorgers en kantoorpersoneel vallen onder één cao.

Volgens Picnic hoeven niet alle werknemers onder de supermarkt-cao geschaard te worden, zij werken immers voor een tiental verschillende bedrijven. De rechter ging in die redenatie mee.

FNV is teleurgesteld over de beslissing van de rechter.  “De enige reden dat Picnic dat doet is om medewerkers zo weinig mogelijk te betalen”, zegt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha tegenover het Parool.

De websuper toonde zich in het verleden op haar beurt juist ontevreden over de opstelling van de vakbond. “De vorige keren dat de FNV langskwam werkte Picnic hier iedere keer aan mee, om er helaas elke keer achter te komen dat de vakbond niet uit is op een gesprek”, zei mede-oprichter Michiel Muller over een bezoek van de vakbond in augustus.

Lees ook op Business Insider

Muller stelde toen dat de FNV “alleen een show opvoert en dit illustreert met verdraaide of verzonnen feiten”. De vakbond bekijkt nog of het in hoger beroep wil tegen de uitspraak van de rechtbank.

Lees meer: