Het klinkt bijna te goed om waar te zijn: nooit meer sjouwen met boodschappen.

Je wekelijkse avondeten, luiers, drank, groenten, fruit, schoonmaakartikelen en ga zo maar door via een app in drie minuten in een digitaal mandje gooien en ze dan tot in je keuken bezorgd krijgen.

Anders dan Albert Heijn, Jumbo, Plus, Vomar en alle andere bezorgende supermarkten, bezorgt Picnic gratis. Doordat de online supermarkt in het distributiecentrum je boodschappen inpakt en direct naar je huis brengt, worden er minder of geen kosten gemaakt op het gebied van vakkenvullers, kassameisjes, dure winkelpanden en logistiek.

Het nieuwe Picnic groeit als kool en ligt op koers om dit jaar een omzet van 100 miljoen euro te draaien. Bijna zeven keer zoveel als in 2016.

Nog wat andere cijfers? Het aantal klanten verdubbelde in de eerste helft van 2017 naar 65.000. In 24 steden is Picnic actief, vier keer zoveel als vorig jaar. Het derde distributiecentrum gaat dus open en de supermarkt investeert de komende drie jaar 100 miljoen euro om overal in Nederland te bezorgen.

Ik hád tot nu toe kunnen kiezen voor de bezorgservices van AH en Jumbo om mijn boodschappen te bezorgen, maar tussen de vier en acht euro aan bezorgkosten betalen voor wekelijkse boodschappen van hooguit vijftig euro vind ik - procentueel gezien - persoonlijk te gortig. Dan ga ik toch liever zelf naar de winkel.

Wel of geen bezorgkosten rekenen, kan dus een enorm verschil maken in of klanten zich wél of niet aansluiten. Toen Picnic ook in mijn buurt ging bezorgen besloot ik de proef op de som te nemen. Na een ruime twee maanden zijn dit mijn bevindingen:


Picnic is een online supermarkt. Via de Picnic-app, die heel handig is ingericht, gooi je alle boodschappen in je mandje.

picnic supermarkt boodschappen review ervaring


Picnic biedt met twintigduizend artikelen in principe ongeveer hetzelfde als andere supers. Een belangrijk verschil: de websuper verkoopt alleen de snellopers. Waar de gemiddelde supermarkten dus tien soorten zeezout in de schappen heeft, verkoopt Picnic er twee.

picnic supermarkt boodschappen review ervaring


Dat er zo 'weinig' aanbod is, vind ik wel persoonlijk lekker overzichtelijk in de app. In een paar minuten gooi ik alles in mijn mandje. Eigenlijk heeft Picnic alles – tot snijbloemen en wegwerpbarbecues aan toe.

picnic supermarkt boodschappen review ervaring

Het enige waar ik op misgrijp, is een krat bier als ik een borrel organiseer. Picnic biedt alleen twaalf-packs aan, six-packs en losse biertjes. Qua soorten en smaken heb ik niks te klagen.


Zoals ik al eerder schreef, zijn de prijzen te vergelijken met die van Jumbo. Er zijn verschillende aanbiedingen, maar helaas lang niet zoveel als bij winkels als Albert Heijn en Jumbo.

2017-08-03 00:00:00 UTRECHT - Het distributiecentrum van Picnic. De online supermarkt heeft een distributiemethode waarmee boodschappen met elektrische auto’s zonder onnodige tussenschakels thuis worden bezorgd bij de klant. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Maar goed, er zijn dan ook minder producten. Of je op de kleintjes let of wat makkelijker bent: je kunt terecht bij huismerk Gwoon, maar ook wat meer uitgeven aan een appelsap, honing of speciaalbiertje uit de regio om een lokale ondernemer te steunen.


De bezorging is gratis...

2015-08-05 11:36:13 AMERSFOORT - Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant. Het nieuwe supermarktbedrijf heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Zo opent Picnic de aanval op gevestigde supermarten als Albert Heijn en Jumbo. Het gaat nu nog om een pilot. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Je moet minimaal voor 25 euro bestellen, dus je kunt er ook voor kiezen om Picnic meerdere keren per week langs te laten komen.


Het nadeel van Picnic is alleen dat je enigszins afhankelijk bent van wanneer de bezorger bij jou in de buurt is.

2015-08-05 12:00:50 AMERSFOORT - Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant. Het nieuwe supermarktbedrijf heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Zo opent Picnic de aanval op gevestigde supermarten als Albert Heijn en Jumbo. Het gaat nu nog om een pilot. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

De bezorgers van Picnic rijden maar één keer per dag door je wijk met hun elektrische wagentjes, op één tijdstip. Bij andere supermarkten kan het zijn dat er een vrachtwagen met één bestelling in de ochtend langskomt en in de avond, omdat jij en je buurvrouw toevallig een ander bezorgmoment hebben gekozen. Niet heel efficiënt of milieubewust, vindt ook Picnic die mede om deze reden zijn prijzen laag kan houden.


Inmiddels weet ik dus dat ik het beste mijn boodschappen op maandag of donderdag kan laten bezorgen. Dat zijn de meest handige tijdvakken voor mij in verband met werk en andere verplichtingen.

picnic supermarkt boodschappen review ervaring

Mocht je dagelijks om zeven uur 's avonds pas thuis zijn, dan is het soms even puzzelen.


Op de dag zelf krijg je 's morgens een preciezer tijdvak van 20 minuten wanneer de bezorger langskomt.

picnic supermarkt review

Wanneer de bezorger onderweg is, krijg je een notificatie. Via de app kun je op een kaartje realtime volgen of het wagentje al bijna bij je in de buurt is. Zo weet je of je wel of niet nog even snel de hond uit kunt laten. Ik vind het ideaal.


De bezorgers die met de kratten aan de deur komen zijn aardig, netjes, en eigenlijk altijd student.

2015-08-05 11:58:16 AMERSFOORT - Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant. Het nieuwe supermarktbedrijf heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Zo opent Picnic de aanval op gevestigde supermarten als Albert Heijn en Jumbo. Het gaat nu nog om een pilot. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Tijdens het eerste bezoek legde een jongen uit dat ik mijn leeggoed ook bij hem kon inleveren en dat het statiegeld automatisch terug op mijn rekening werd gestort. De volgende dag krijg je netjes een e-mail met het gestorte bedrag. Ook kan ik mijn plastic verpakkingen meegeven (wat in Utrecht niet gescheiden wordt opgehaald), wat een fijne pre is. Ook de witte boodschappentasjes worden hergebruikt als je ze teruggeeft.


Als ik een paar weken geleden mijn bestelling doe krijg ik onderstaand pop-up scherm.

picnic supermarkt review

Kijk, daar doen we het voor. Al had ik wel medelijden met bezorger Tim die bij 29 graden Celsius twee volle kratten boodschappen naar mijn flatje moest tillen.


Ik ben tevreden over de boodschappen. De groenten zien er goed uit, de zachtere producten zijn niet fijngedrukt in de tasjes, alles is koel (ook bij een buitentemperatuur van dertig graden).

2017-08-03 00:00:00 UTRECHT - Het distributiecentrum van Picnic. De online supermarkt heeft een distributiemethode waarmee boodschappen met elektrische auto’s zonder onnodige tussenschakels thuis worden bezorgd bij de klant. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT


Helaas gaat het niet al-tijd goed. Bij één van mijn bestellingen zit een hevig aangevreten paksoi. Als ik vervolgens de niet aangetaste blaadjes wil ontleden, schrik ik van een bruin dier. U begrijpt, het ding lag al in de vuilnisbak (bij gebrek aan groenbak/kippen) voordat ik een foto kon maken.

2015-08-05 11:36:43 AMERSFOORT - Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant. Het nieuwe supermarktbedrijf heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Zo opent Picnic de aanval op gevestigde supermarten als Albert Heijn en Jumbo. Het gaat nu nog om een pilot. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Als Picnic me later vraagt om de bestelling te waarderen, moet ik toch van mijn vijf sterren afzien en het paksoi-debacle uit de doeken doen. Binnen vijf minuten later heb ik een e-mail: “Eeks!! Dat klinkt niet fris, mijn excuses! Ik heb de paksoi voor je vergoed en een nieuwe gratis in je winkelmandje gelegd.”

Ik vind het een nette oplossing. Bij de ‘gewone supermarkt’ heb ik óók meer dan eens pech gehad met een ‘eetrijpe’ bruine avocado of ‘drie keer gewassen’ sla met extra eiwitten. Maar of ik dan de moeite nam om terug naar de winkel te gaan na een lange werkdag? Om heel eerlijk te zijn, nee.


De reden dat ik nog altijd Picnic gebruik is omdat het me maandelijks veel tijd scheelt. Op en neer rijden naar de supermarkt, alles bij elkaar zoeken, in de rij staan.

2015-08-05 12:34:06 AMERSFOORT - Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant. Het nieuwe supermarktbedrijf heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Zo opent Picnic de aanval op gevestigde supermarten als Albert Heijn en Jumbo. Het gaat nu nog om een pilot. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Als ik een bepaald recept wil maken, vul ik gewoon mijn digitale mandje met het kookboek op schoot. Doordat mijn partner ook een login heeft voor de app, kan hij gedurende de week ook items toevoegen waarvan hij ziet dat ze op zijn. Het klusje 'de boodschappen doen' heb ik weten te marginaliseren van iets wat een paar uur kost naar een paar minuten.


LEES OOK Hoe goedkoop is online supermarkt Picnic nu echt? We deden de test