• De premies voor autoverzekeringen stijgen flink dit jaar. Vergelijkingsites zien de prijzen met gemiddeld 10 procent omhoog gaan.
  • Dat betekent dat de gemiddelde prijs voor een WA beperkt cascoverzekering van 663 euro naar 728 euro per jaar gaat. Een toename van 65 euro.
  • De premies stijgen harder dan in voorgaande jaren. In 2022 werden de verzekeringen gemiddeld 6,8 procent duurder. In 2021 ging het om 5 procent.
  • Lees ook: Stormschade? Verzekeraars betalen lang niet altijd uit, dus let goed op

Autobezitters moeten dit jaar rekening houden met een grotere stijging van hun autoverzekering. Door de hoge inflatie wordt het verzekeren van een vierwieler maandelijks gemiddeld zo’n 10 procent duurder, schrijft het AD op basis van gegevens van Independer en Autoverzekering.nl.

Beide vergelijkingssites signaleren de prijsstijging. Independer geeft daarbij aan dat mensen voor een gemiddelde autoverzekering op een kostenpost van 912 euro moeten rekenen. Vorig jaar was dat nog 811 euro, 11 procent minder.

Autoverzekering.nl focust zich op de meest aangeschafte verzekering: de WA-Plus, oftewel de beperkt cascoverzekering. Deze wordt volgens de vergelijker net geen 10 procent duurder en stijgt naar gemiddeld 728 euro op jaarbasis tegenover 663 euro in 2022.

Verzekeraars moeten hun klanten tijdig op de hoogte stellen van eventuele premieverhogingen. Het kan dus zijn dat niet iedereen hiermee te maken krijgt, of dat de verhoging pas op een later moment dit jaar wordt doorgevoerd.

Vorig jaar stegen de premies ook al harder dan verwacht. Toen gingen de prijzen gemiddeld zo'n 6 tot 7 procent omhoog. Het jaar daarvoor ging het ook al vrij hard met 5 procent. Al was hierbij vooral de WA-Plusverzekering degene die in prijs steeg. De kale WA en de WA volledig casco (All-in) bleven in die jaren redelijk gelijk.

Opvallend ook was dat er in de voorgaande jaren vooral werd gesproken over toegenomen diefstal en duurdere reparaties door de chiptekorten als belangrijkste oorzaken. Dit jaar gaat de beschuldigende vinger vooral naar de extra kosten die verzekeringen aan garagisten kwijt zijn. Zij moesten hun prijzen verhogen omdat ze zelf meer kwijt zijn aan energie- en personeelskosten.

LEES OOK: Grote verschillen tussen goedkope en dure autoverzekering: 4 tips om te besparen