Over zeven weken luiden we 2018 uit: een goed moment om je financiën nog even tegen het licht te houden. Door handig te schuiven met je geld, kun je op de valreep veel geld besparen. Bijvoorbeeld op je huis en je vermogen.

Grote uitgaven naar voren halen, schulden aflossen, schenken, je zorgpremie voor 2019 vooruitbetalen… Er zijn slimme manieren om nog net voor de jaarwisseling wat geld uit te sparen.

Deel 1 van een tweeluik over fiscale einsdejaarstips:

Druk je vermogen

Wie op 1 januari een vermogen heeft dat groter is dan 30.360 euro, moet hierover belasting betalen in box 3. Dit is over 2019 per saldo 0,58 tot 1,68 procent, afhankelijk van de omvang van je vermogen. Daarom is het slim om te proberen om dat vermogen voor die tijd te drukken.

Ontvang je toeslagen, dan is er nog een extra reden om je vermogen nog even onder de loep te nemen, want behalve bij de kinderopvangtoeslag geldt hiervoor ook een vermogenstoets. Die is erg streng: komt je vermogen slechts één euro boven de grens uit, dan verlies je je recht op een toeslag.

... door af te lossen op je hypotheek

Eén van de manieren om je vermogen te drukken, is extra aflossen op je hypotheek of een extra storting doen in de kapitaalverzekering eigen woning.

Zorg er wel voor dat je onder het bedrag blijft dat je boetevrij mag aflossen en los bij voorkeur af op een aflossingsvrije hypotheek. Ook moet je natuurlijk nog wel voldoende reserves overhouden voor tegenslagen.

... of grote aankopen nú te doen

Een andere optie om je spaarpot te laten slinken is de oprichting van een spaargeld-bv. Ook kun je voor je de jaarwisseling nog wat extra contant geld opnemen.

Heb je al plannen voor grote aankopen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto, dan kan het verstandig zijn om deze nog vóór de jaarwisseling te doen.

Ook je zorgpremie vooruit betalen kan per saldo geld schelen: niet alleen krijg je dan vaak korting van je verzekeraar, ook druk je je box 3-vermogen. Hetzelfde geldt voor belastingaanslagen.

Maak op de valreep je kinderen blij

Met een schenking kun je je vermogen drukken en ook in de toekomst erfbelasting besparen. Vooral schenkingen aan een meerderjarig kind zijn interessant, omdat dit spaargeld niet meer wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders.

Ouders mogen hun kind dit jaar 5.363 euro belastingvrij schenken. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 2.147 euro.

Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van een verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling. Voor ouders met een kind tussen 18 en 40 jaar bedraagt deze vrijsstelling dit jaar 25.731 euro.

Wordt het geld aangewend voor een dure studie, dan geldt (onder voorwaarden) een hogere eenmalige vrijstelling van 53.602 euro.

Vloeit het geld naar een eigen woning, dan mag je 100.800 euro belastingvrij schenken. Deze schenking hoeft niet per sé van ouder aan kind te zijn. De enige eis is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Is dit bedrag niet haalbaar in één keer? Dan kun je er ook voor kiezen om de schenking te spreiden over 2018, 2019 en 2020. Zolang de ontvanger in die jaren niet ouder is dan 39 jaar, is dat toegestaan.

Los kleine schulden af

Komt je vermogen boven de vrijstelling voor de vermogensbelasting uit, dan lijkt het aantrekkelijk om schulden te hebben. Deze kun je immers aftrekken van je vermogen in box 3.

Maar bedenk wel dat de rente over leningen vaak een stuk hoger is dan de spaarrente. Bovendien mag je alleen het gedeelte dat uitkomt boven de drempel van 3.000 euro (of dubbel zoveel bij fiscaal partnerschap) aftrekken.

Sommige schulden zijn zelfs helemaal niet aftrekbaar, zoals belastingschulden (met uitzondering van erfbelasting), ondernemingsschulden en schulden met een looptijd van minder dan een jaar.

Los daarom vooral kleine schulden af en schulden die niet aftrekbaar zijn: bij voorkeur vóór 1 januari. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren.

Ga groen beleggen (ook goed voor het milieu)

Groene beleggingen zijn een andere mogelijkheid om je belastbare vermogen in box 3 te verlagen. Hiervoor geldt over 2019 een vrijstelling van 58.539 euro (of het dubbele bij fiscaal partnerschap).

Daarnaast heb je nog recht op een heffingskorting van 0,7 procent van het vrijgestelde bedrag in box 3. Let wel op: het groenfonds moet als zodanig door de fiscus zijn erkend.

Schuif slim met je ondernemingsvermogen

Ook ondernemingsvermogen is vrijgesteld van vermogensbelasting. Heb je een eigen bedrijf, dan kan het aantrekkelijk zijn om het vermogen in je onderneming te verhogen en zo je box 3-vermogen te laten slinken.

Dit heeft nog een bijkomend voordeel: je verhoogt hierdoor ook de ruimte om aan je fiscale oudedagreserve te kunnen doteren.

Betaal hypotheekrente vooruit

Val je dit jaar in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting en verwacht je in 2019 een flinke inkomensterugval? Dan kan het een extra belastingbesparing opleveren als je een deel van de hypotheekrente van 2019 alvast vooruit betaalt vóór de jaarwisseling. Je kunt dat bedrag dan nog in de hoogste schijf aftrekken.

Vooruitbetalen heeft nog een bijkomend voordeel: je mag de rente nu nog aftrekken tegen maximaal 49,5 procent in plaats van 49 procent, aangezien het maximale aftrekpercentage in 2018 weer met 0,5 procentpunt wordt verlaagd.

Deze hoogste aftrek geldt voor inkomens boven de pakweg 68 duizend euro. Omdat het kabinet Rutte 3 vanaf 2019 een nieuw schijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wil invoeren, merken middeninkomens volgend jaar nog sterker dat het aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt: voor inkomens tussen de 34 duizend euro en 68 duizend euro gaat het om een daling van 40,85 procent naar 38,1 procent.

Lees in dit verband ook: Aftrek hypotheekkosten daalt vanaf 2019, dat kan aardig schelen als je dit jaar nog oversluit

Het is wettelijk toegestaan om zes maanden rente vooruit te betalen. Helaas werken lang niet alle hypotheekverstrekkers eraan mee, dus informeer even of dit kan.

Huis (ver)kopen? Let op de timing

Sta je op het punt je huis te verkopen of een huis te kopen? Denk dan goed na over het moment van de overdracht.

Verkoop je je huis en vloeit de opbrengst niet nog voor de jaarwisseling naar een nieuwe eigen woning, dan kan het verstandig zijn om de overdracht over de jaarwisseling heen te tillen. Anders moet je het geld dat op je bankrekening staat opgeven als vermogen in box 3.

Gebruik je het geld wel nog voor 1 januari voor een nieuw huis, dan is er niks aan de hand.

Koop je een huis met (deels) eigen geld, dan kan het juist slim zijn om de overdracht nog voor 1 januari te laten plaatsvinden, omdat je dan je vermogen in box 3 drukt.

Uiteraard moet de verkoper hier wel mee akkoord gaan. Hij heeft wellicht een tegenovergesteld belang.

LEES OOK: 7 fiscale maatregelen die je portemonnee raken in 2019