De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve laat de Amerikaanse rentetarieven ongewijzigd. Maar in het verslag van de maandelijkse vergadering wordt de deur wel opengelaten voor een mogelijke verdere verhoging.

De beleidsrente van de centrale bank blijft nu tussen de 5,25 en 5,5 procent liggen. Dit was de tweede achtereenvolgende vergadering waarin de Federal Reserve besloot de rente onveranderd te laten, na eerder 11 keer op rij de rente verhoogd te hebben.

De inflatie in de VS is sinds de verhogingen aan het afzwakken en de kerninflatie bedraagt momenteel 3,7 procent op jaarbasis. Dat is een flinke daling van de 7 procent die de inflatie op z’n hoogtepunt aantikte, maar nog altijd niet het niveau van 2 procent dat de Fed als doel heeft gesteld.

“De Federal Reserve roept de gedaalde inflatie nog niet uit als een overwinning, ook al zijn de recente cijfers onder de 4 procent”, zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve hierover in een persconferentie na de vergadering.

"Een paar maanden van goede cijfers zijn slechts het begin van wat nodig is om het vertrouwen op te bouwen dat de inflatie duurzaam daalt in de richting van ons doel. Het proces om de inflatie echt omlaag te krijgen naar 2 procent heeft nog een lange weg te gaan", aldus Powell.

Amerikaanse centrale bank houdt optie van nog een renteverhoging open

De belangrijkste vraag voor de Fed is nu of de centrale bank de komende maanden nog een laatste renteverhoging moet doorvoeren om de inflatie structureel omlaag te krijgen. Die mogelijkheid liet Powell woensdag open.

"Bij het bepalen van de stappen die nodig kan zijn om de inflatie op termijn terug te brengen naar 2 procent, zal de Fed rekening houden met de vertragingen waarmee het monetaire beleid de economische activiteit en de inflatie beïnvloedt, en de algemene economische en financiële ontwikkelingen", aldus de beleidsmakers in de verklaring na de vergadering.

Tijdens de vorige vergadering van de Fed in september voorspelden de beleidsmakers dat er mogelijk nog een renteverhoging van een kwart punt nodig zou zijn voor het einde van 2023. Maar de Fed heeft sindsdien geen bijgewerkte prognoses gegeven.

Vooralsnog lijken de hogere rentes de Amerikaanse economie niet hard te raken. Zo steeg het bruto binnenlands product in het derde kwartaal veel harder dan in de voorgaande drie maanden, vooral doordat consumenten meer uitgaven.

Gevraagd naar de nog sterke economie in de VS, zei Powell blij te zijn al een fors stuk van de inflatie te hebben afgeschaafd zonder bijkomende krimp of verlies van werkgelegenheid. Maar hij voorspelde dat de economische groei en arbeidsmarkt in de komende periode wel degelijk zullen afzwakken door het krappere monetaire beleid.

De beurzen reageerden positief op het besluit en de toelichting van Powell. De S&P 500 steeg ruim 1 procent tot 4.237,86 punten. De Dow-Jonesindex won 0,7 procent tot 33.274,58 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 13.061,47 punten

LEES OOK: Gevolgen Amerikaanse renteverhogingen zijn nog niet helemaal voelbaar, waarschuwt een Amerikaanse obligatiebelegger – In deze obligaties ziet hij kansen