De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente woensdag niet verder verhoogd. Wel rekenen de bestuurders van de Federal Reserve erop dat de rente later dit jaar nog één keer omhoog gaat.

De verwachte verhoging zal het einde markeren van een cyclus van in totaal twaalf renteverhogingen, volgens de prognoses van de centrale bank. De inschatting is dat er in de loop van 2024 gestart kan worden met het verlagen van de beleidsrente van de centrale bank.

De beleidsrente in de VS staat nu op het hoogste niveau sinds 2001 met een bandbreedte tussen de 5,25 en 5,5 procent.

Op financiële markten werd er al rekening mee gehouden dat de beleidsrente woensdag niet zou worden verhoogd. Toch is er nog altijd veel onzekerheid over het toekomstige rentebeleid in de VS.

Afgaande op de notulen van de vergadering van woensdag, lijkt de Federal Reserve in te zetten op een aanhoudend restrictief beleid, waarbij de beleidsrente voor langere tijd op een hoger niveau gehouden zal worden.

In de 'dot plot', waarin de beleidsmakers hun verwachtingen voor de beleidsrente aangeven, zien we dus nog één verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024. Dat zijn er twee minder dan werd aangegeven tijdens de vorige vergadering in juni.

De Amerikaanse beleidsrente zal naar verwachting tegen het eind van dit jaar de 5,6 procent aantikken, om vervolgens in 2024 te zakken richting de 5,1 procent.

In een persconferentie na de vergadering zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dat de centrale bank de optie van een verdere verhoging dit jaar open houdt, omdat "we er nog niet volledig van overtuigd zijn dat de inflatie op de goede weg is."

Het doel van de Fed is de Amerikaanse inflatie terug te brengen naar een niveau van 2 procent.

"We willen echt overtuigend bewijs zien dat we het juiste niveau hebben bereikt. We zien vooruitgang en dat juichen we toe. Maar we moeten nog meer vooruitgang zien voordat we bereid zijn om tot die conclusie te komen", zei Powell.

Positieve groeiverwachtingen voor Amerikaanse economie

Naast de renteprognoses hebben economen van de Federal Reserve ook hun economische groeiverwachtingen voor dit jaar bijgesteld. Zo verwachten ze dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,1 procent zal stijgen. Dat is meer dan het dubbele van de schatting van juni en geeft aan dat er geen recessie wordt verwacht. Voor 2024 wordt gerekend op een economische groei van 1,5 procent.

De aandelenbeurzen in New York schoten licht in het rood na de bekendmaking van het rentebesluit van de centrale bank. De brede S&P 500-index zakte met 0,8 procent.

LEES OOK: Centrale banken in Europa en de VS dubben over nieuwe renteverhoging – China heeft geheel andere problemen