Snellaadbedrijf Fastned gaat naar de beurs. De onderneming wil zo geld ophalen voor een verdere expansie in Europa. De notering aan Euronext Amsterdam moet in de eerste helft van dit jaar tot stand komen.

Specifieke informatie over de beursgang kon topman Michiel Langezaal niet geven. Zo is nog niet duidelijk hoeveel aandelen Fastned wil aanbieden, hoeveel kapitaal het bedrijf wil ophalen en wat voor waardering Langezaal op het oog heeft.

Om zich klaar te maken voor de beursgang is Fastned momenteel bezig met het vormen van een raad van commissarissen. Daarin krijgt Bart Lubbers, een van de oprichters en nu nog lid van het bestuur, zitting. Naar twee onafhankelijke commissarissen is de onderneming nog op zoek.

Fastned heeft geld nodig voor groei

Fastned houdt wel vast aan de beschermingsconstructie die al sinds 2014 bestaat. De aandelen Fastned zijn in handen van Fastned Administratie Stichting, die certificaten van aandelen uitgeeft aan beleggers.

Met de gang naar Euronext wil Fastned toegang krijgen tot meer en grotere investeerders. Fastned heeft nu nog een notering aan de alternatieve beurs Nxchange. Die heeft het bedrijf opgezegd, maar mogelijk is er een periode met noteringen aan beide beurzen.

De uitbater van snellaadinfrastructuur is nu actief in Nederland en Duitsland. De eerste laadpalen van Fastned in het Verenigd Koninkrijk worden binnenkort in gebruik genomen.

Het bedrijf wil verder uitbreiden in Zwitserland, waar het onlangs een aanbesteding won. Verder mikt het op groei in België en Frankrijk. Ook de bestaande stations wil Fastned uitbreiden en voorzien van snellere laders.

Lees ook op Business Insider

Fastned heeft nu 91 snellaadstations. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro op een omzet van ruim 1,6 miljoen euro.