CEO Eva Gouwens van Fairphone, de maker van modulaire, duurzame smartphones, stapt op na zes jaar het bedrijf geleid te hebben. Ze draagt vanaf eind september het stokje over aan het huidige managementteam. Dat bestaat uit Noud Tillemans, Monique Lempers, Xavier Blanvillain en Corné le Clerq. Dit viertal neemt de taken van Gouwens waar tijdens de zoektocht naar een opvolger.

In november 2018 deed oprichter Bas van Abel van Fairphone afstand van zijn positie als CEO en nam Gouwens de leiding over. Zij was daarvoor al ruim een jaar managing director van het bedrijf.

Gouwens stapt op om persoonlijke redenen. “Ik weet wat er voor deze baan nodig is, en ik weet dat ik niet meer genoeg in mijn mars heb om er recht aan te doen. Zo simpel is het”, zegt ze woensdag in een persbericht.

Volgens Gouwens is het ook een goed moment voor een wisseling van de wacht aan de top. Die valt namelijk mooi samen met een nieuwe groeifase, nadat het bedrijf in januari nog een flinke investering van 49 miljoen euro ophaalde.

Onder leiding van Gouwens bracht Fairphone drie verschillende modellen smartphones uit en zette het de eerste stappen in de audiowereld met twee types draadloze koptelefoons. Ook werd het bedrijf voor het eerst winstgevend.

LEES OOK: Recyclen is niet de oplossing voor overconsumptie: producten als smartphones, laptops en auto’s moeten via upgrades veel langer meegaan, volgens een designconsultant