• Fairphone laat met de nieuwe Fairphone 4 zien dat duurzaamheid een keuze is voor makers van mobiele telefoons.
  • Voor elke verkochte telefoon belooft Fairphone een vergelijkbare hoeveelheid e-waste verantwoord te recyclen.
  • De Fairphone 4 is makkelijk en goedkoop zelf te repareren. Een nieuw scherm kost bijvoorbeeld maar 80 euro.

Het Nederlandse telefoonmerk Fairphone toonde donderdag ’s werelds eerste ‘elektronisch afval neutrale’ telefoon, de Fairphone 4. Het gaat hier om een Android-toestel dat het moet doen zonder indrukwekkende, nieuwe technologieën. Toch is het een opvallende smartphone, niet om zijn verschijning, maar vanwege de manier waarop hij is gemaakt.

Fairphone kijkt bij de inkoop van materialen scherp naar de sociale en economische omstandigheden waaronder ze zijn gefabriceerd. “Voor de Fairphone 4 zijn dit onder meer Fairtrade-gecertificeerd goud, aluminium van leveranciers met het certificaat Performance Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), eerlijk wolfraam uit Rwanda, evenals gerecycled tin, zeldzame mineralen en kunststoffen,” aldus het persbericht.

En daar stopt het niet, want de plastic achterkant van de telefoon is al een keer eerder gebruikt. Deze is gemaakt van 100 procent gerecycled polycarbonaat. Alle materialen worden ‘fair’ ingekocht. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van kinderarbeid bij de productie en dat betrokken arbeiders in een goed werkklimaat werken.

Fairphone belooft ook een smartphone die geen elektronisch afval creëert. Dat betekent niet dat de telefoon biologisch afbreekbaar is, of iets dergelijks. Het houdt simpelweg in dat Fairphone voor elk verkocht exemplaar een vergelijkbare hoeveelheid e-waste op een verantwoorde manier recyclet.

Fairphone 4. Foto: Fairphone
Fairphone 4. Foto: Fairphone

Fairphone 4: technische specificaties

Zoals gezegd is de Fairphone technisch niet heel indrukwekkend. Met zijn Snapdragon 750G-processor kan hij prima meekomen met de huidige concurrentie, maar wel tegen een iets hogere vanafprijs van 579 euro. Al die duurzame onderdelen kosten nu eenmaal wat meer.

Voor die net geen 600 euro krijg je 6 GB RAM en 128 GB interne opslag. Ook heb je de beschikking over 5G en een 6,3-inch Full HD+ scherm dat wordt beschermd door een laag Corning Gorilla Glass 5. Het geheel draait op Android 11 en moet de dag doorkomen met een 3.905 mAh grote accu.

Als je iets meer te besteden hebt, kun je ook kiezen voor de variant met 8 GB RAM en 256 GB interne opslag. Deze kost 649 euro.

Opvallend is de keuze voor de gigantische camera-sensors in de Fairphone 4. De camera is voorzien van een tweetal lenzen, een hoofdcamera met 48 MP en een ultragroothoekcamera met 48 MP. Ook de selfiecamera is niet vergeten, deze heeft een lens van 25 MP. Nu willen megapixels niet zeggen dat de foto's kwalitatief geweldig zullen zijn, maar het kan wel helpen.

De Fairphone 4 is makkelijk zelf te repareren. Foto: Fairphone
De Fairphone 4 is makkelijk zelf te repareren. Foto: Fairphone

Repareren is makkelijk

Duurzaamheid is niet alleen gebruikmaken van eerlijke materialen en het e-waste compenseren met recyclen. Zorgen dat een telefoon makkelijk te repareren valt, hoort daar eveneens bij. Ook dat heeft Fairphone goed aangepakt, want niet alleen is de Fairphone 4 eenvoudig zelf te repareren, ook is het relatief goedkoop om dit te doen.

De achterkant van de telefoon is makkelijk los te krijgen waardoor je toegang krijgt tot de onderdelen. Het vervangen van bijvoorbeeld de camera kost nog geen minuut en daarnaast ben je maar 80 euro voor het nieuwe onderdeel. Een nieuwe batterij kost 30 euro en voor een nieuw scherm ben je eveneens 80 euro kwijt.

Je kunt de Fairphone 4 vanaf vandaag vooruitbestellen. De twee varianten komen op 25 oktober op de markt.

LEES OOK: Jouw ongebruikte mobiele telefoon vervuilt het milieu en is geld waard – dit kun je er nog mee doen