Producent van modulaire smartphones Fairphone haalt 49 miljoen euro op bij een internationale groep investeerders. Dat laat het bedrijf dinsdag in een persbericht weten.

De nieuwe geldronde wordt geleid door staatsinvesteerder Invest-NL en ABN Amro. Ook doen eerdere investeerders Quadia, Dalhap, Doen Participaties en PDENH mee. Fairphone geeft geen inzage in hoeveel aandelen het bedrijf weg heeft moeten geven of over hoe hoog de waardering van het bedrijf is.

Fairphone kan doorgroeien

Fairphone positioneert zich als duurzaam smartphonebedrijf. Zodra een deel van het apparaat het begeeft, kunnen gebruikers dit onderdeel vervangen. Fairphone stelt door de investering sneller te kunnen groeien.

Die groei moet sociaal ingestoken zijn, aldus Fairphone. Zo wil het bedrijf “waardeketenprogramma’s” voor mijnbouw in Afrika en Zuid-Amerika uitbreiden, net als programma’s voor eerlijke lonen in Azië. Ook gaat een deel van het geld naar productontwikkeling en een verbetering van de klantenservice. Dit moet ertoe leiden dat gebruikers hun Fairphone langer kunnen gebruiken.

Tot slot wil het bedrijf bestaande leningen aflossen, waardoor onder meer 1.000 crowdfunders het bedrijf als aandeelhouder kunnen verlaten. Ook wil Fairphone aandeelhouder PYMWYMIC uitkopen.

Fairphone haalde in 2018 in totaal 2,5 miljoen euro aan crowdfunding op via converteerbare leningen bij ruim 1.800 particuliere crowdfunders. De meerderheid van deze groep zal dus nu uitgekocht worden.

Ook haalde het bedrijf eerder 7 miljoen euro op bij DOEN Participaties en PYMWYMIC, waarbij de laatstgenoemde aandeelhouder dus ook uitgekocht zal worden. ABN Amro stelde eerder 13 miljoen euro aan schuldfinanciering ter beschikking aan Fairphone.

Het bedrijf zegt niets over de komst van een eventueel nieuw model van de Fairphone. Het meest recente model, de Fairphone 4, kwam in 2021 op de markt.

LEES OOK: Duurzaam wasmerk startup Seepje haalt ruim €4 miljoen op voor verdere expansie in Europa