Kredietverzekeraar Atradius rekent voor dit nog steeds op een stijging van het aantal faillissementen met 34%

De faillissementsgolf moet zich de komende maanden manifesteren, als de overheid steunmaatregelen voor bedrijven beperkt.

In de cijfers van het CBS is vooralsnog geen stijging van het aantal faillissementen zichtbaar.

Het aantal faillissementen stijgt in Nederland over heel 2020 met een derde. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Oorzaak is de coronacrisis die een diepe recessie veroorzaakt in de meeste belangrijke economieën.

Volgens Atradius zijn er in 2020 waarschijnlijk zo’n 34 procent meer faillissementen dan vorig jaar.

Tot nu toe heeft de coronacrisis nog niet geleid tot een piek in het aantal failliet verklaarde bedrijven. Dat komt door de steunmaatregelen van het kabinet.

Lees ook: Kabinet mikt op €11 miljard voor bedrijven bij derde steunpakket

Atradius verwacht dat de steunpakketten op den duur worden afgebouwd en dat bedrijven het dan alsnog niet redden. "Dan wordt onze economie getroffen door de tweederonde-effecten van de crisis, zoals een sterke stijging van de werkloosheid en het aantal faillissementen", zegt econoom Theo Smid van Atradius. De moeilijkste periode moet volgens hem nog beginnen.

In 2021 verwacht de kredietverzekeraar een groei van het aantal faillissementen in Nederland met 4 procent.

Aantal faillissementen blijft voorlopig beperkt in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal bankroeten in Nederland bovendien nog altijd lager dan een jaar geleden.

In de eerste 34 weken van 2020 zijn in totaal 2.320 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 138 minder dan in dezelfde periode van 2019.

In de meest recente week waarover cijfers bekend zijn, gingen er 32 organisaties op de fles, wat neerkomt op een daling met 29 vergeleken met de week ervoor.

De industrie en de groothandel hadden van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen, namelijk vijf elk. Verder zijn in de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening elk vier bedrijven failliet gegaan.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen nog. Sindsdien is sprake van een dalende trend, waarbij vanaf het najaar van 2018 sprake is van een redelijk vlak niveau.

Vanwege de coronacrisis houdt het CBS het aantal bankroeten de laatste maanden extra in de gaten. Elke week worden hierover nieuwe cijfers gepubliceerd.

De Nederlandse industrie krabbelt op

De bedrijvigheid in Nederlandse industrie is afgelopen maand overigens voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis toegenomen.

Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag. De voorbije maanden nam de bedrijvigheid telkens af, al werd die afname wel steeds kleiner.

De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam uit op een stand van 52,3. In juli was dat nog 47,9. Een stand onder de 50 duidt op krimp, daarboven is sprake van groei.

De omvang van de productie groeide voor het eerst sinds februari en ook het aantal nieuwe opdrachten steeg aanzienlijk, met name omdat de export weer aantrekt. Desondanks heeft de Nederlandse industrie opnieuw minder opdrachten op de plank liggen en dus verkleinden veel bedrijven hun personeelsbestand.

Nevi meldt verder een stijging van de verkoopprijzen. De industrie heeft zich dan ook in zes maanden niet meer zo optimistisch getoond over de toekomstige productie.

Volgens sectorbankier industrie David Kemps van ABN AMRO trekt de Nederlandse industrie zich op aan de groei in Duitsland en het versoepelen van de lockdowns in veel landen. "De Nederlandse industrie laat haar veerkracht zien door hogere productiecijfers en veel nieuwe exportorders in de maand augustus."

LEES OOK: Veel thuiswerkers willen ook na de coronacrisis vaker vanuit huis werken – 1 tot 3 dagen heeft de voorkeur