Het kabinet-Rutte wil in het verkiezingsjaar 2021 het tarief voor de inkomstenbelasting verlagen, zodat burgers meer geld overhouden.

De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid en starters hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen.

De verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven gaat niet door.

Het kabinet wil voor komend jaar een belastingverlaging doorvoeren, zodat mensen meer overhouden in hun portemonnee. Ingewijden bevestigen tegenover persbureau ANP berichtgeving hierover van De Telegraaf.

De lastenverlichting komt door een lager tarief van de inkomstenbelasting in de eerste schijf en een verhoging van de arbeidskorting.

Verder blijft de hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid, melden bronnen. Vooral de VVD had hier op aangedrongen.

Woensdag meldde het Financieele Dagblad dat minister Wopke Hoekstra van Financiën een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek zou willen invoeren, mede om 6,5 miljard euro aan coronasteun uit Brussel te krijgen. De VVD en andere coalitiepartners voelden daar weinig voor.

Jonge starters op de huizenmarkt geholpen

De Volkskrant meldt op zijn beurt dat jonge starters op de huizenmarkt een steuntje krijgen. De groep 18 tot 35-jarigen hoeft bij de aankoop van de eerste woning niet de overdrachtsbelasting van 2 procent te betalen.

Wie een tweede woning koopt moet daarentegen 8 procent overdrachtsbelasting betalen in plaats van de gebruikelijke 2 procent. Met deze maatregel wil het kabinet iets doen aan de balans tussen starters en investeerders op de huizenmarkt

Wat betreft de vermogensbelasting in box 3 wil het kabinet kleinere spaarders helpen door de vrijstelling voor spaargeld en beleggingen te verhogen naar 50.000 euro per persoon. Daar staat tegenover dat het tarief voor spaargeld en beleggingen boven de 50.000 euro iets omhoog gaat, aldus de Volkskrant.

Overheid wil schulden opkopen van burgers die in de problemen zitten

Volgens Trouw komt het kabinet Rutte ook met een zogenoemd schuldenfonds van 30 miljoen euro. De overheid wil burgers met problematische schulden tegemoet komen door schulden op te kopen en dan een aflossingsregeling treffen voor de langere termijn.

Bonus voor zorgpersoneel, geen structurele loonsverhoging

Het zorgpersoneel krijgt geen structurele loonsverhoging, waar vooral de oppositie op aandringt. Daarvoor is te weinig steun in de coalitie. Het wordt een bonus van 500 euro netto, de helft van het bedrag dat zorgpersoneel dit jaar ontvangt.

Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid op de eigen begroting ruimte zoeken om iets te doen aan werk- en regeldruk in de zorg.

Alleen lagere winstbelasting voor kleinere bedrijven

De verlaging van de winstbelasting gaat niet door voor grote bedrijven, maar wel voor kleinere ondernemers met een winst tot 4 ton. Voor deze ondernemingen gaat de belasting van 16,5 naar 15 procent.

Haagse bronnen meldden eerder ook dat het kabinet voor ondernemers werkt aan een versoberd steunpakket, dat wel langer zou lopen dan het vorige, namelijk tot medio volgend jaar.

Derde coronapakket voor ondernemers: beperkte NOW-steun tot 1 januari 2021

Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen, zo maakte de regering vrijdag bekend.

De steunregelingen worden verlengd tot eind juni volgend jaar. Wel worden de regelingen in die periode afgebouwd. Het kabinet wil ondernemers meer zekerheid geven door het pakket langer te laten doorlopen. Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september.

De belangrijkste steunregeling is de NOW-regeling voor loonsubsidie. Daarvoor wordt in het derde pakket 5,4 miljard uitgetrokken.

Een ondernemer krijgt momenteel 90 procent van zijn loonkosten vergoed met de NOW. Dat wordt in het nieuwe pakket 80 procent en 10 procent gaat naar omscholing voor werknemers.

In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70 procent en in april naar 60 procent.

Vanaf januari is de NOW ook alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies draaien. Dat percentage was in het eerste en tweede pakket 20 procent.

Vanaf oktober gaat al een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor zzp'ers (Tozo).

De maximale bijdrage die mkb-bedrijven via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL.

LEES OOK: De werkloosheid is pas na 5 jaar weer terug op het oude niveau – de coronacrisis laat langdurige sporen na