Facebook schakelde tot voor kort inhuurkrachten in om audiofragmenten van gebruikers te transcriberen. Daar is persbureau Bloomberg achtergekomen op basis van gesprekken met ingewijden.

Facebook heeft het transcriberen bevestigd, maar benadrukt dat het bedrijf hier al meer dan een week geleden mee is gestopt.

Het ging om audiofragmenten van mensen die zelf hadden aangegeven dat ze hun geluid op schrift gesteld wilden hebben, bijvoorbeeld voor een berichtje. Facebook heeft daar een computergestuurde toepassing voor.

De externe krachten die meeluisterden deden dat volgens het socialemediabedrijf om te controleren of de computer zijn werk goed deed.

Ook Apple, Google en Amazon luisterden mee

De laatste tijd zijn meerdere techconcerns in opspraak gekomen door meeluisteren. Zo besloot Apple te stoppen met het meeluisteren van spraakopdrachten aan het hulpje Siri.

Medewerkers luisterden naar gesprekken tussen Siri en gebruikers en gaven het hulpje vervolgens een rapportcijfer. Daarbij kwamen soms ook erg intieme audiofragmenten aan bod, omdat de assistent voor bijvoorbeeld de iPhone of Apple Watch weleens onbedoeld wordt opgestart. Medewerkers zouden daardoor hebben meegeluisterd met gesprekken tussen arts en patiënt, seks of zelfs drugdeals.

In april onthulden medewerkers van Amazon aan Bloomberg dat ze meeluisteren met wat mensen zeggen tegen hun slimme luidspreker Echo. Ook daar was het bedoeld om de software te verbeteren, maar kwamen persoonlijke gesprekken die niet aan het slimme apparaat waren gericht eveneens terecht bij de medewerkers.

Lees ook op Business Insider

Ook Google-medewerkers in de Benelux luisterden mee met gesprekken met Google Assistent om de software te verbeteren, zodat de apparaten beter zouden begrijpen hoe mensen praten. Een Belgische medewerker deelde geluidsfragmenten met de NOS en met de Vlaamse publieke zender VRT. In één van die gesprekken vraagt een vrouw aan een kind of hij nog een grote bek heeft, aldus de NOS. Google is voorlopig met het meeluisteren gestopt.

Lees meer: