Uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastned kent een vliegende start bij zijn beursdebuut op het Amsterdamse Damrak. De aandelen van het bedrijf sprongen van de beginkoers van 11 euro in de eerste anderhalf uur handel naar naar een niveau tussen de 26 euro en 30 euro rond het middaguur.

De beursgang van Fastned kende enkele hobbels. Eigenlijk zou het bedrijf vorige week vrijdag al naar de beurs gaan, maar dat werd een week uitgesteld.

Een dag voor het beursdebuut besloot het bedrijf bovendien om niet zoals gepland tot 3 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Als reden daarvoor gaf Fastned dat er meer onzekerheid is over het overheidsbeleid rond elektrische auto’s. Het kabinet zou de fiscale prikkels voor het stimuleren van de aanschaf van die auto’s toch iets willen versoberen.

FastNed groeit snel, maar lijdt ook fors verlies

Vooraf waren er kritische geluiden van analisten over het aandeel Fastned. Het bedrijf zou geen perspectief op winst hebben en te veel schulden. Bovendien gaan steeds meer grote bedrijven als automakers en olie- en gasbedrijven zich ook op de markt voor snelladers begeven waardoor de concurrentie toeneemt.

Fastned heeft als doel om een Europees netwerk van duizend snellaadstations te bouwen. Momenteel heeft het bedrijf 101 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar uitbreidingen naar België, Frankrijk en Zwitserland staan op stapel. Op middellange termijn moeten er drie tot zes nieuwe stations per maand bijkomen.

Fastned heeft nu 91 snellaadstations. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro op een omzet van ruim 1,6 miljoen euro.

LEES OOK: Over 6 jaar kost een auto gemiddeld €3.000 tot €5.000 meer, zegt de Nederlandse baas van Audi

Lees ook op Business Insider