Wie een nieuwe auto zoekt, zal over een paar jaar dieper in de buidel moeten tasten. De kosten die zijn gemoeid met de overgang naar elektrische rijden, zorgen ervoor dat auto’s over een paar jaar fors duurder zullen worden.

Dat heeft Audi-topman Bram Schot gezegd in de Nationale Autoshow op BNR Nieuwsradio. De Nederlander denkt dat een gemiddelde auto tegen 2025 gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro duurder zal worden.

De prijsstijging is een gevolg van hoge ontwikkelingskosten van verbrandingsmotoren en investeringen in elektrisch rijden. Schot rekent voor dat van de totale investering van 40 miljard euro van Audi, ruim een derde gaat naar elektrische auto’s. “Dat kan ik niet financieren als ik het allemaal zelf moet betalen”, aldus Schot.

De Nederlander staat sinds begin dit jaar officieel aan het roer bij de Duitse automaker. Hij is de opvolger van de Duitser Rupert Stadler, die vanwege het dieselschandaal werd gearresteerd.

Bram Schot leidt transformatie bij Audi

De Duitse automaker Audi maakt zware tijden door en de nieuw aangetreden Nederlandse topman wil daarom flink bezuinigen. Schot wil de kosten voor 2022 met 15 miljard euro hebben teruggebracht, vertelde hij eerder dit jaar tegen het Duitse zakenblad Manager Magazin. Volgens het blad zien veel mensen hem als een ware Messias.

Audi maakt binnen het Volkswagenconcern luxe auto’s en zag de verkopen afgelopen jaar mede door nieuwe emissie-eisen teruglopen. Ook is het Volkswagenconcern miljarden euro’s kwijt aan boetes als het gevolg van het sjoemelsoftwareschandaal en daardoor zijn besparingen uiterst belangrijk.

Audi is volgens Manager Magazin van plan toekomstige vacatures niet op te vullen en daarmee zou het personeelsbestand met 3 procent kunnen krimpen.

Lees ook op Business Insider

Naast de besparingen kondigde Schot ook aan nog krachtiger in te zetten op de verdere ontwikkeling en productie van elektrische auto’s. “We moeten het gevoel van urgentie aanwakkeren. We moeten sneller knopen doorhakken en meer risico durven nemen.”

LEES OOK: 7 opmerkelijke quotes van Audi-CEO Bram Schot waar je echt even over na moet denken