In 2017 krijgen huiseigenaren die een nieuwe hypotheek willen afsluiten, te maken met twee aanscherpingen van de leenregels.

Voor hypotheken die met NHG-garantie worden afgesloten, gelden in 2017 nieuwe leennormen van budgetinstituut Nibud.

Dit artikel op Business Insider gaat uitgebreid op die nieuwe regels in. Maar het komt erop neer dat in een aantal gevallen de maximale leenruimte voor huizenkopers lager kan uitvallen. Dit is gebaseerd op de verhouding tussen het inkomen en de hypotheek.

De NHG-garantie houdt overigens in dat de restschuld is verzekerd, in het geval van gedwongen verkoop van een huis.

De andere aanscherping betreft de verhouding tussen te maximale hypotheek en de waarde van de woning. In 2016 mag de hypotheek maximaal 102 procent van de waarde van de woning bedragen; in 2017 wordt dat 101 procent.

Ruimere leenregels hypotheek in 2016

Wie nog wil profiteren van de iets ruimere leenregels van 2016, doet er verstandig aan te zorgen dat de bank (of een andere geldverstrekker) vóór 31 december een rente-aanbod doet, zo stelt intermediair De Hypotheekshop in de nieuwsbrief van deze week.

Sinds de invoering van een nieuwe Europese richtlijn medio dit jaar, is er een verschil tussen het rente-aanbod en de uiteindelijke hypotheekofferte. Bij het rente-aanbod committeert de bank zich aan de hoogte van de rente, de omvang van de lening en de hoeveelheid eigen geld die een huizenkoper inbrengt. Vervolgens komt de definitieve hypotheekofferte als het hele hypotheekdossier rond is.

Lees ook op Business Insider

Volgens de Hypotheekshop is het bij veel geldverstrekkers mogelijk om op basis van het rente-aanbod een hypotheekaanvraag af te handelen tegen de leenregels die dit jaar gelden.

Wie dus vóór 31 december zo’n rente-aanbod binnen heeft, kan daar zijn voordeel mee doen. Belangrijk is wel dat bekend is wat het onderpand is – ofwel om welk huis het gaat.

LEES OOK: Hé banken, de hypotheekrentes vliegen omhoog, maar hoe zit het met spaarrentes?