• Soms worden we chagrijnig wakker terwijl we vroeg naar bed zijn gegaan en acht uur slaap hebben gehad.
  • Experts zeggen dat het te maken kan hebben met je lichaamspositie tijdens het slapen.
  • Op je rug slapen is de beste positie, maar uiteindelijk is comfort het toverwoord.

Er is geen twijfel over mogelijk: slaap is ongelofelijk belangrijk.

Maar, het draait niet alleen maar over genoeg slaap krijgen. Ook proberen vast te houden aan een slaapritme dat past bij je biologische klok, of circadiaan ritme, is belangrijk.

Als mensen uit hun ritme zijn, dan kunnen ze zich bij het ontwaken slaapdronken voelen en de rest van de dag minder focus hebben. Zelfs als je denkt dat je alles goed hebt gedaan – je bent op tijd naar bed gegaan en hebt acht uur geslapen – dan nóg kun je vermoeid en geïrriteerd wakker worden.

Volgens slaapexperts kan dit komen door de manier waarop je slaapt.

Shelby Harris, een expert in slaapmedicijnen en hoogleraar aan het Albert Einstein College of Medicine, vertelde Popular Science dat als jouw slaappositie niet voor je werkt, er wel degelijk zaken zijn die je kunt doen om het te veranderen.

De meeste mensen slapen op hun zij, maar deze positie kan voor pijn in je schouder of heup zorgen. Daarbij: slapen op je rechterzij kan brandend maagzuur verergeren, zo blijkt uit onderzoek.

De theorie is dat een spier in je slokdarm - die het zuur in je maag en uit je keel houdt - een beetje slapper wordt door deze positie. Een beetje zuur kruipt omhoog en veroorzaakt een brandend gevoel. Als je op je linkerzij slaapt, houdt je spier deze kloof dicht.

Heb je dus last van maagzuur, probeer dan op je linkerkant te gaan liggen - aldus Harris. Koop ook kussens die dik genoeg zijn om je hoofd goed te ondersteunen en stop een kussen onder je knieën om je onderrug te ondersteunen.

Buikslapen minst gunstig, slapen op rug beste

Verreweg de slechtste slaaphouding volgens Harris is op je buik slapen. Slechts zeven procent van de mensen doet dit, maar het zet je hele lichaam onder druk. Waarschijnlijk word je wakker met gevoelloosheid en tintelingen, niet gek dus dat op je buik slapen de kans op spier- en gewrichtspijn kan vergroten. Om deze positie makkelijker te maken voor je lichaam, kun je het beste een vlakker kussen gebruiken om de druk op je nek te verminderen.

De beste optie is slapen op je rug, maar slecht acht procent van de mensen doet dit. Het is de ideale manier om pijn te verminderen en maagzuur tegen te gaan, omdat je hoofd zich boven je borst bevindt.

...maar wel groter risico snurken

Enige nadeel: op je rug slapen verhoogt het risico op snurken. Ben je gevoelig voor slaapapneu, dan is dit misschien niet de juiste houding voor jou. Hoewel er tegenwoordig verschillende oefeningen zijn die je kunt doen om het snurken te verminderen.

Wil je je slaapstijl veranderen, dan kun je het beste wat kussens verzamelen en deze aan beide kanten van je lichaam en onder je knieën neerleggen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je niet al te veel beweegt. Werkt dit niet, dan kun je een tennisbal in de voering van je shirt naaien, zodat het ongemak ervoor zorgt dat je in dezelfde positie blijft liggen.

"Slapen op je rug wordt misschien aanbevolen als beste slaappositie, maar uiteindelijk is comfort het allerbelangrijkste", zegt Harris. "Als je pijn hebt of ongemakkelijk ligt, is dit natuurlijk van invloed op je slaapkwaliteit."

Merk je dus dat je vaak duizelig, slaapdronken wakker wordt en weet je niet goed waarom, probeer dan van slaaphouding te veranderen. Misschien sta je voortaan wel een stuk uitgeruster op.

LEES OOK: Dit zijn de goedkoopste en de duurste landen als je een kaartje voor de Formule 1 wilt kopen