• Bijna een jaar nadat containerschip Ever Given vastliep in het Suezkanaal is er opnieuw een schip van dezelfde rederij aan de grond gelopen, ditmaal in Amerika.
  • De Ever Forward liep vast in de buurt van Washington na het vertrek uit de haven van Baltimore.
  • Het schip blokkeert het scheepvaartverkeer niet, maar er is nog geen zicht op wanneer het weer vlotgetrokken kan worden.
  • Lees ook: De vastgelopen Ever Given zorgde voor tekorten aan tuinhout.

Bijna een jaar nadat het vrachtschip Ever Given het Suezkanaal blokkeerde, is een ander schip van rederij Evergreen vast komen te zitten. Het schip, de Ever Forward, is vastgelopen in Chesapeake Bay aan de Amerikaanse oostkust.

Het schip was op weg naar Norfolk in Virginia en liep volgens persbureau Bloomberg zondagavond vast na het vertrek uit de haven van Baltimore.

De kustwacht weet nog niet wat de oorzaak is van het vastlopen van het schip, maar het zou de vaargeul van Chesapeake Bay niet blokkeren.

Nieuwszender CBS Baltimore weet te melden dat het schip geen verdere schade heeft en er geen gewonden zijn gevallen toen de Ever Forward aan de grond liep.

Nog geen tijdschema voor vlottrekken Ever Forward

De ruim 333-meter lange Ever Forward vaart onder de vlag van Hongkong. Net als de nog grotere Ever Given is het een schip van rederij Evergreen Maine Corporation, gevestigd is in Taiwan.

De status van de Ever Forward op scheepvaartsite Vessel Finder is op dit moment 'vastgelopen'. Het schip lijkt een eindje buiten de haven van Balitimore in een ondieper gedeelte van de baai vastgelopen te zijn.

De Ever Forward in de baai bij Baltimore, screenshot: Vessel Finder
De Ever Forward in de baai bij Baltimore, screenshot: Vessel Finder

Volgens de Baltimore Sun heeft de kustwacht op dit moment geen tijdschema voor wanneer het schip weer vlotgetrokken zal zijn. "Zoiets als dit is altijd een beetje onvoorspelbaar", zei Steven Lehmann, een onderofficier van de kustwacht.

Schepen in het gebied is gevraagd om hun snelheid te minderen rond de gestrande Ever Forward.

"Het aan de grond lopen van het schip weerhoudt andere schepen er niet van om door te varen naar de haven van Baltimore", aldus de directeur van de Maryland Port Administration. "Er zijn sinds gisteravond pogingen gedaan om het schip te los te krijgen en die zullen vandaag worden voortgezet. De kustwacht houdt de situatie in de gaten."

Duikers inspecteren het schip en de rederij werkt mee aan gecoördineerde inspanningen om het schip zo snel mogelijk weer vlot te krijgen. Een onderzoek naar de oorzaak van het vastlopen is opgestart, verklaarde het bedrijf.

De Amerikaanse kustwacht heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar van Insider. 

De Ever Given bracht de wereldwijde scheepvaart tot een chaos

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de Ever Given op 23 maart 2021 vast kwam te zitten in het Suezkanaal. Het incident zaaide wereldwijde chaos rond toeleveringsketens. De Ever Given veroorzaakte een scheepvaartfile van meer dan 400 schepen.

Uiteindelijk leidde het blokkeren van het Suezkanaal er ook toe dat sommige schepen hun route wijzigden en een grote omweg namen rond het zuiden van Afrika.

Er was bijna een week van baggeren en graven nodig om het enorme schip de Ever Given los te krijgen. Het incident was voor de Egyptische autoriteiten aanleiding om de Ever Given op 13 april 2021 in beslag te nemen en maandenlang vast te houden.

De Ever Given kwam uiteindelijk op 29 juli in Rotterdam aan met meer dan 20.000 containers aan boord - 106 dagen nadat het vast was komen te zitten in het Suezkanaal. Het schip is er daarna wel weer gewoon in geslaagd door het Suezkanaal te varen zonder vast te lopen.

LEES OOK: Het bedrijf achter de Ever Given werd 28% meer waard op de beurs sinds de Suezblokkade – hoe kan dat?