• Door de coronacrisis kan het Eurovisie Songfestival dit jaar niet doorgaan. De organisatie wil geen enkel risico nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers.
  • Het uitstel betekent een financiële klap voor de gemeente van maximaal 6,7 miljoen euro. Ook de horeca loopt veel inkomsten mis.
  • Rotterdam hoopt volgend jaar alsnog gaststad te kunnen zijn van het liedjesfestijn.

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie, de European Broadcasting Union EBU, bekendgemaakt.

Rotterdam hoopt volgend jaar alsnog gaststad te kunnen zijn van het liedjesfestijn.

De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman: “Dit besluit van de EBU was onvermijdelijk, gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen”.

Songfestivalwethouder Said Kasmi van de gemeente Rotterdam zegt het erg jammer te vinden, “maar het enige verstandige besluit. Het is meer dan logisch dat ook wij nu een pas op de plaats maken.’’

Rotterdam laat weten klaar te staan om het evenement op een ander tijdstip te organiseren. De organisaties zeggen dat ‘’in deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven. Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt.’’

Sietse Bakker, producent van het evenement, begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het songfestival 2020 niet doorgaat: "Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden is dat enorm teleurstellend.’’

De organisatoren hebben de afgelopen dagen gekeken naar de mogelijkheid van een veilig alternatief. Een optie die vaak werd geopperd, was om alle deelnemers op locatie in eigen land mee te laten doen of alleen de videoclips te vertonen.

"Dit zou absoluut niet tegemoetkomen en bijdragen aan het bewezen concept en aan de behoefte van de vele fans over de gehele wereld", staat hierover in een statement van de Nederlandse organisatie. "Ook zijn er vanuit de fan community veel signalen gekomen waaruit overduidelijk bleek dat dit niet de voorkeur van de fans heeft."

Uitstel Eurovisie Songfestival is een financiële klap voor de gemeente Rotterdam

Voor Rotterdam is het ook financieel een klap dat het Eurovisie Songfestival is uitgesteld. De kosten worden geschat op maximaal 6,7 miljoen euro, is te lezen in een brief van burgemeester Aboutaleb en de wethouders aan de gemeenteraad.

Er wordt nog gekeken hoe een deel van deze kosten bij bijvoorbeeld verzekeraars kan worden verhaald. Hoe de kosten worden opgebouwd en wat er nodig is van de gemeente, wordt ook nog onderzocht.

"Wij komen zodra mogelijk bij u terug met een verzoek om deze middelen vrij te maken in de begroting, inclusief een onderbouwing van de extra kosten en een verantwoording over de gedane uitgaven."

De burgemeester en wethouders willen er volgend jaar alsnog een groot feest van maken. "Het is bijzonder dat het ESF na 44 jaar in Nederland wordt gehouden, het is uniek dat Rotterdam het ESF gastvrijheid mag bieden. En het is voor het eerst in de 65 jaar ESF dat dit evenement wordt afgelast. Des te meer reden om alsnog de kans te verzilveren en Rotterdam gaststad te laten zijn."

Rotterdamse horeca heeft begrip voor het besluit

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het besluit van de Europese omroeporganisatie EBU om het Eurovisiesongfestival af te gelasten, maar heeft er alle begrip voor.

"De gezondheid van ons allen staat natuurlijk op nummer 1. Het is een aderlating voor de stad Rotterdam, voor Nederland en voor alle ondernemers en mensen die betrokken zijn bij de organisatie van dit bijzondere evenement", laat de horecaorganisatie weten.

Het afblazen van het songfestival betekent een strop voor hotels en restaurants in en om Rotterdam. Nog niet alle hotels waren helemaal uitverkocht, maar dat werd wel verwacht, zegt een woordvoerder van KHN Rotterdam. Ook waren er volgens hem afspraken gemaakt met vervoerders over het heen en weer rijden van de festivaldelegaties.

KHN vreest dat de effecten van de corona-uitbraak "voor grote delen van de horecabranche nog lang zullen naijlen. Als de horeca weer open mag, betekent dit niet dat alle zaken weer automatisch tot het einde van dit jaar zijn gevuld, ook gezien de vele reisrestricties. Voordat alles weer op het oude niveau komt, zijn we maanden verder."

Duncan Laurence: 'Dit is de beste beslissing'

Duncan Laurence reageert teleurgesteld en begripvol op het besluit dat het Eurovisie Songfestival dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgaat. Hoewel de zanger nu de titel van songfestivalwinnaar langer draagt, had hij zich enorm verheugd op het evenement in mei in Rotterdam Ahoy.

"Ik weet dat velen van jullie uitkeken naar dit prachtige evenement en ik ook, maar het is de beste beslissing voor ieders gezondheid", reageert de Arcade-zanger op Instagram.

Dit bericht bekijken op Instagram

I feel sad. From time to time even a bit lost these days. But I realize at the same time there are some things that we can’t predict, prevent or change right now. Things that go further then our powers. Above all, health is the most valuable thing for every living being. It’s something we should always take seriously. I just heard that the Eurovision can’t take place in May this year due to the COVID-19 virus. I know so many of you were looking forward to this beautiful event and so was I, but it’s the best decision for everyone’s health. Hopefully next year when the world is a bit more calm and a few steps further in healing. Hopefully when our hearts and minds can enjoy it just like we did last year and all those years before. Hopefully a little bit But for now... it’s time to focus on ourselves and most importantly our health. Stay safe❤. And let’s take a moment in the comments to share love. Do what you feel: share stories, tag loved ones, friends, family, let them know that even when the world gets a little more scary, love is still the answer.

Een bericht gedeeld door 𝕯𝖚𝖓𝖈𝖆𝖓 𝕷𝖆𝖚𝖗𝖊𝖓𝖈𝖊 (@itsduncanlaurence) op

Hij schrijft zijn volgers dat "gezondheid bovenal het meest waardevolle is voor elk leven wezen. Het is iets dat we altijd serieus moeten nemen."

De zanger hoopt dat volgend jaar de rust is wedergekeerd. "Hopelijk kunnen onze harten en hoofden er dan weer net zo van genieten als wij dat vorig jaar deden en alle jaren daarvoor."

Jeangu Macrooy blijft de Nederlandse inzending voor 2021

Jeangu Macrooy blijft ondanks het uitstellen van het Eurovisie Songfestival de Nederlandse afgevaardigde. AVROTROS blijft achter de zanger staan, zo laat een woordvoerder in een reactie weten.

"Ook voor Jeangu Macrooy is dit een spannende periode geweest, maar hij begrijpt het besluit volledig", aldus AVROTROS, die samen met de zanger het vizier op 2021 richt. "We zetten graag met nieuwe energie en veel passie de samenwerking met Jeangu voort. Samen staan we sterk!"

Of Jeangu volgend jaar met een ander nummer dan zijn eerder deze maand gelanceerde Grow meedoet, is nog onduidelijk. De EBU buigt zich momenteel over de reglementen.

De zanger heeft er vrede mee. "Het voelt heel gek. Ik was met een heel groot team in zo'n lekkere flow en we waren zo goed bezig met de voorbereidingen. En net als heel veel mensen keek ik uit naar een mooie periode straks", vertelt Macrooy in een videoboodschap.

"Helaas maar het is niet anders. Er is iets wat veel belangrijker is op dit moment en dat is de gezondheid van iedereen hier in Nederland. Dus ik begrijp de beslissing ook volkomen. De komende periode gaan we gewoon rustig bijkomen", aldus Macrooy.

Lees meer over het coronavirus: