Burgers en bedrijven die getroffen worden door de hoge energieprijzen, moeten gecompenseerd worden via onder meer de winsten van duurzame energieproducenten. Dat schrijft NOS op basis van een concepttekst van de Europese Commissie.

Olie- en gasproducenten krijgen daarnaast te maken met een extra winstbelasting van 33 procent. Woensdag gaat commissievoorzitter Ursula von der Leyen de plannen presenteren in het Europees Parlement.

De huidige situatie op de Europese energiemarkt en de torenhoge prijzen voor stroom en gas die daaruit voortvloeien, zijn een “opzettelijke poging van Rusland om energie te gebruiken als politiek wapen”, schrijft de Europese Commissie volgens de NOS. “Kwetsbare consumenten worden het hardst getroffen. Dat gebeurt al sinds afgelopen winter, maar raakt nu ook middeninkomens en bedrijven die hun rekening niet meer kunnen betalen.”

Europa gaat producenten van onder meer zonne- en windenergie niet meer dan 180 euro per megawattuur betalen, waar ze nu nog meer dan het dubbele ontvangen. Bedrijven als Shell en BP gaan een forse extra winstbelasting betalen en daarnaast moet in heel Europa het elektriciteitsgebruik teruggeschroefd worden met tien procent.

De plannen van de Europese Commissie, die nog goedgekeurd moeten worden en voor zeker een jaar moeten gelden, zouden tot 117 miljard euro kunnen opleveren, schrijft de NOS.

Experts zeggen echter dat de plannen wellicht moeilijk uitvoerbaar zijn vanwege de langetermijncontracten die producenten hebben met bedrijven die elektriciteit doorverkopen.

LEES OOK: Weer enorme stijging variabele energieprijzen van stroom en gas: hier kun je in september tegenaan lopen als nieuwe klant