De Europese Unie werkt aan regelgeving die cryptobeurzen en brokers sterk beperkt in het aanbieden van cryptomunten die de anonimiteit van gebruikers voorop stellen, zoals monero en zcash. Dat blijkt uit voorgestelde wijzigingen in de antiwitwasregels van de Europese Unie, meldde de site CoinDesk dinsdag, op basis van uitgelekte voorstellen die de nieuwssite heeft verkregen. 

Zogenoemde privacy coins zijn cryptovaluta die gebruikers een hoge mate van anonimiteit bieden bij het doen transacties. Dit maakt het ook makkelijker om cryptovaluta te gebruiken voor witwaspraktijken.

De aanscherping van de regelgeving waar Brussel aan werkt, is bedoeld om de risico’s van cryptomunten die de nadruk leggen op anonimiteit aan te pakken, vertelde een EU-diplomaat aan CoinDesk. 

Het voorstel roept handelsfora voor cryptomunten op om de identiteit van klanten te verifiëren, ook als het gaat om incidentele transacties van minder dan duizend euro. Bedrijven die grotere betalingen in crypto doen moeten worden doorgelicht, aldus het wetsvoorstel. 

"Kredietinstellingen, financiële instellingen en aanbieders van crypto wordt verboden om munten die de anonimiteit van gebruikers verzekeren, te verhandelen", aldus een wetsontwerp dat door voor commentaar naar de lidstaten van de EU is gestuurd. 

De Europese Raad van regeringsleiders en het Europees Parlement moeten instemmen met het voorstel om het in wetgeving om te zetten. Een dergelijke overeenkomst zou de inspanningen van het Europees Parlement om het zogenaamde vuile geld aan te pakken dat via digitale kanalen wordt verplaatst, een nieuwe impuls geven. 

LEES OOK: Beleggen in crypto in tijden van recessie: 5 do’s and don’ts