De torenhoge inflatie trekt een spoor van vernieling door de Nederlandse economie. En van die hoge prijzen zijn we voorlopig nog niet af, is de vrees. Ons budget krimpt en we maken ons klaar voor een mogelijke recessie. Hoe kom je als cryptobelegger een recessie door? We zetten 5 do’s & don’ts voor je onder elkaar.

DO: heb geduld

Een recessie wordt vaak gedefinieerd als periode van een aantal maanden waar een economie krimpt. Na de groei tijdens de eerste twee kwartalen van dit jaar, is nu de verwachting dat door inflatie, stijgende energieprijzen en het risico op gastekorten we nu een periode van krimp tegemoet gaan.

Volgens het National Bureau of Economic Research, de autoriteit op het gebied van recessies in de VS, duren recessies sinds 1945 gemiddeld iets langer dan 10 maanden. Er kan veel gebeuren in die tijd dus is het belangrijk om een stap terug te doen en te realiseren dat, hoe pijnlijk ook, dit een vast onderdeel is van de conjunctuur en dat krimp over het algemeen uiteindelijk weer plaats maakt voor groei.

DON’T: in paniek raken

Het kan eng zijn om te zien dat de economie achteruit holt, maar wat je niet moet doen is in paniek raken en overhaast beslissingen nemen over je beleggingen. 

De bottom van de (crypto)markt wordt gevormd wanneer de laatste investeerders alle hoop verliezen en hun bezittingen tegen verlies verkopen, maar dat is precies ook het moment waar de kans op maximaal financieel rendement mogelijk is voor degenen die het hoofd weten koel houden.  

Uiteraard geldt wel dat het timen van de markt veel risico kan meebrengen. Wie voor de langere termijn belegt, is doorgaans beter af door zich niet al te veel aan te trekken van de schommelingen van de markt op de korte termijn.

DO: hou genoeg cashreserves aan

Maar het is ook belangrijk om genoeg cashreserves aan te houden, aangezien een recessie je ook de kans krijgt om investeringen zoals crypto tegen bodemprijzen aan te schaffen. Cash is king gedurende periodes van krimp, en het is belangrijk om niet te vroeg al je kruit te verschieten. 

Echter is het moeilijk om de markt te timen, dus zijn strategieën zoals periodiek beleggen (dollar-cost averaging), waar je om de zoveel tijd over de lange termijn een vast bedrag inlegt, een betere uitkomst. Munten met een grote marktkapitalisatie zoals Bitcoin of Ethereum zijn hierin een populaire keuze.

DON’T: de cryptomarkt verlaten

Veel cryptobeleggers verlaten uit angst en frustratie tijdens recessies de markt, maar juist nu is het belangrijk om up to date te blijven over de ontwikkelingen in de cryptomarkt zodat je later wanneer het weer aantrekt niet achter de feiten aanloopt. 

Bovendien is een recessie ook een goed moment om je te verdiepen in onderwerpen zoals markt- en technische analyse en andere nieuwe skills te leren die helpen bij het herkennen van het begin van de volgende periode van groei in de cryptomarkt.

DO: traden met Litebit

Wil je beginnen met investeren in Bitcoin, Ethereum en 80+ andere crypto? Dat kan bij LiteBit. Dit van origine Nederlandse crypto platform dat geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank maakt crypto handelen eenvoudig. Je kunt hier crypto kopen, verkopen, staken en bewaren. Veilig, makkelijk en snel. Start hier direct met traden.